Zahodiť a začať znovu

V kauze "meškajúcej“ transformácie Slovenskej akadémie vied, o ktorej sme písali v sobotu, sa dianie začína akosi zrýchľovať. Žiaľ, zrýchľuje sa takým spôsobom, že namiesto toho, aby sa zároveň aj vyjasnievalo, skôr sa, naopak, zahusťuje.

26.05.2015 22:00
debata (9)

Laický záujemca o dianie v SAV dosiaľ rozoznával dva základné tábory. Jeden bol za projekt transformácie, ktorý sa chystá už zhruba päť rokov a vyvrcholiť mal meškajúcim zákonom, druhý bol proti nemu. Ako sa však ukazuje, táborov je viac, pričom je čoraz ťažšie rozoznať, kto je vlastne za čo a proti čomu. Zo slov šéfa SAV Pavla Šajgalíka, ale aj iných pracovníkov vanie, mierne povedané, názorové rozdvojenie, ba roztrojenie.

Prečo to všetko? Ako keby sme to po celý ten čas nevedeli.

Na jednej strane by uvítali, keby sa transformáciu súčasných ústavov akadémie na verejné vedecké inštitúcie podarilo schváliť čím skôr. Na druhej strane hovoria, že návrh zákona síce nie je bohvieaký, ale po mnohých pripomienkach aspoň ujde. Na tretej strane sa však celý ich utorňajší protest niesol v znamení zdesenia z poznania, že návrh kdesi v útrobách vládno-poradcovského aparátu medzitým stihol opäť zmeniť svoju podobu do neprijateľnej.

Podľa nej by sa mohlo stať napríklad i to, že ak by sa budúcemu ministrovi školstva a vedy zachcelo zrušiť ktorýkoľvek ústav SAV takpovediac bez náhrady, stačilo by, aby v priebehu budúceho roka neodsúhlasil plán dotyčného ústavu na transformáciu na VVI. Nielenže sa z termínu vedecká samospráva stane fraška; politici by mohli do nej takto zasahovať dokonca aj bez povinnosti aspoň formálne uviesť dôvody…

Skrátka a dobre: zákon je podľa tých istých ľudí naraz aj potrebný, aj nepodstatný, aj SAV-ku ohrozujúci. A to ešte nespomíname tábory, ktoré sa rôznia v názoroch na to, či majú budúce VVI vlastniť majetok alebo ho iba spravovať, a podobne.

Ak si vedecká obec myslí, že to prežije celé bez úhony, potom ju možno len odporúčať na ľudovú múdrosť o politike a panských huncútstvach. Veru, ako sa v anglofónnych krajinách zvykne pri takýchto príležitostiach utrúsiť, good job, "reformátori“ našej vedy! Takto zneistiť vedcov, poštvať jednu ich časť proti druhej a pri tretej docieliť, že sama s revolučným popevkom na perách bude žiadať zánik svojej autonómie, to je fakt počin.

Prečo to všetko? Ako keby sme to po celý ten čas nevedeli. Veď to vedcom na týchto stránkach v utorok opäť raz celkom jasne odkázal bývalý šéf SAV a dnešný splnomocnenec vlády pre výskum a inovácie: SAV podľa neho musí "preukázať hmatateľným spôsobom“, že "vie reagovať“ (aj) na požiadavky hospodárskej sféry. Tomu sa musí prispôsobiť aj riadenie budúcich VVI, a to tak, že v ňom bude zastúpené "externé prostredie“ v podobe predstaviteľov štátu, samospráv a hospodárskej sféry…

Laickému záujemcovi o dianie v SAV by sa mohlo mariť, že v súčasnej situácii by bolo asi naozaj najjednoduchšie zmätočný a očividne kontroverzný plán odložiť nabok a odznovu ho prepracovať. Lenže, kam sa nejaký laik pohrabe na vedcov a politikov s Occamovou britvou!

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #SAV #Slovenská akadémia vied