Deravý zákon

Hoci verejní činitelia podávajú majetkové priznania už od roku 2004, v podstate je to len formalita, z ktorej sa človek nič nedozvie o skutočných majetkových pomeroch politikov, sudcov či prokurátorov.

29.05.2015 08:00
debata (4)

Navyše priznania nik nekontroluje. A tak doteraz nikto na základe nezrovnalostí v priznaní nebol ani len obvinený, čo tiež poukazuje na formalizmus tejto právnej normy. Tlačivá sa vyplnia, uložia do archívu a je odfajknuté…

Keď sa v programovom vyhlásení druhej Ficovej vlády objavila veta „vláda navrhne legislatívne opatrenia, ktorými zvýši výpovednú hodnotu majetkových priznaní verejných funkcionárov“, zdalo sa, že konečne sa začína blýskať na lepšie časy.

Aj v parlamente to chvíľu vyzeralo, že dôjde k zásadnej zmene, lebo medzi poslancami naprieč celým politickým spektrom panoval konsenzus. Vznikla špeciálna pracovná skupina, ktorá v apríli 2013 pripravila návrh. Napokon sa však ukázalo, že od slov k činom majú poslanci Smeru ďaleko a novela skončila v slepej uličke.

Minulý týždeň zmietli zo stola aj ďalší návrh, preto optimizmus Miroslava Číža, že od 1.¤januára bude platiť nová legislatíva, ktorá nahradí deravý zákon, nie je na mieste. Na prijatie nového zákona o konflikte záujmov je totiž potrebná ústavná väčšina.

V tomto prípade platí buď – alebo. Buď teda majetkové priznania budú obsahovať podrobnejší opis nadobudnutého majetku (ako to pôvodne navrhoval aj Smer a stále požaduje opozícia), alebo nebude žiadna novela. Výhovorky si už smeráci vyčerpali. Iný spôsob, ako „zvýšiť výpovednú hodnotu majetkových priznaní", neexistuje. Najvyšší čas prejsť od slov k činom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #majetkové priznania