Menej je naozaj viac

Slovensko bude mať od začiatku budúceho roka nižšiu daň z pridanej hodnoty na základné potraviny. Je na to najmenej päť dôvodov.

01.06.2015 07:00
debata (1)

Po prvé, dvadsaťpercentná DPH zdražuje nákupy potravín, čo povzbudzuje ľudí k nákupnej turistike do okolitých krajín vrátane Rakúska. Ľudia nákupmi nepodporujú slovenské, ale zahraničné poľnohospodárstvo, potravinárstvo a obchod.

Po druhé, výdavky na potraviny ukrajujú ľuďom viac ako štvrtinu zo všetkých príjmov a nízkopríjmovým skupinám dokonca až 40 percent.

Po tretie, ľudia obmedzili spotrebu viacerých druhov potravín, najviac mlieka a mliečnych výrobkov, ale aj mäsa a chleba. Kto neverí, nech sa pozrie do štatistík.

Po štvrté, aj v dôsledku dovozov, keď k nám prúdia tzv. prebytky, klesla kvalita, ako aj zdravotná spoľahlivosť potravín. Množstvo potravinových škandálov, ktoré sa prevalili Slovenskom, malo pôvod za jeho hranicami.

Po piate, krajina, ktorá bola v potravinách mierneho podnebného pásma sebestačná, sa v priebehu štvrťstoročia premenila na obyčajného výrobcu agrárnych surovín a dovozcu hotových výrobkov.

Zníženie DPH je nielen ústretovým sociálnym, ale aj ekonomickým balíčkom. Mal prísť už dávno, pretože by bol pomohol jednak obyvateľstvu, jednak oživeniu domácej výroby potravín. Teraz bude dôležité nielen to, aby desaťpercentné DPH obsiahlo všetky premiérom vymenované potraviny, ale najmä, aby ľudia pocítili v peňaženkách proklamované zníženie cien potravín. Časom sa totiž zvykne v obchodnom reťazci zredukovať až rozplynúť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Potraviny #DPH