Drsná hra Rusov

Rusi rozohrali pri plyne drsnú hru, v ktorej ťahajú silnými figúrkami. Ukrajina je okrem iného závislá aj od príjmov z tranzitu tejto suroviny. Za to, že prepravuje ruský plyn, ho má lacnejšie. Ak by ukrajinské obyvateľstvo malo platiť trhovú cenu plynu, bieda v krajine by bola zúfalá.

02.06.2015 22:00
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (91)

Rusko zároveň nechce stratiť Ukrajinu ako obchodného partnera, čo sa v prípade jej začlenenia do Európskej únie môže stať. Možno aj preto sa na východe krajiny bojuje, aj keď Rusi vytrvale odmietajú, že by tam posielali svojich vojakov.

Drsná hra sa však odohráva pri plyne. Rusi tvrdia, že sú ochotní zájsť až tak ďaleko, že stopnú jeho tranzit cez Ukrajinu v rokoch 2018 až 2020. Sú ochotní vybudovať plynovod po dne Čierneho mora do Turecka a plyn takto posielať na juh Európy. Odborníci na plynárenstvo nad tým krútia hlavou. Budovať plynovody na to, aby sa obišiel jeden štát, a nie na to, aby sa pokryl zvýšený dopyt po plyne, nie je zvykom. Je to totiž ekonomicky nerentabilné. Objektívnou otázkou však je aj to, v akom stave sú plynovody na Ukrajine. Či sú modernizované a schopné ďalšej prevádzky a či má Kyjev vôbec zdroje na to, aby podobné zariadenia obnovoval.

Na druhej strane do plynárenstva vstupuje priveľa politiky a v prípade tranzitu plynu z Ruska aj veľa neznámych. Napríklad potrubie, na ktoré majú Rusi zatiaľ povolenie stavať na dne Čierneho mora, je príliš úzke na to, aby nahradilo tranzit cez Ukrajinu a ďalej cez Slovensko na západné trhy. Úvahy Rusov však treba brať vážne.

Je dobré, že Slovensko má v hre plynovod Eastring, ktorým by v prípade realizácie projektu Rusov mohol plyn ísť ďalej na Balkán a cez Bulharsko, Rumunsko a maďarskú prepojku až na Slovensko a neprišli by sme tak o stámilióny eur ročne, ktoré inkasuje slovenský Eustream za prepravu plynu. Polovica zo ziskov z prepravy plynu môže naďalej smerovať do štátnej kasy, keďže o plynárenstvo sa na Slovensku žiaľ štát v minulosti nevedel postarať a došlo k nezmyselnej privatizácii tranzitnej rúry.

Rusi si uvedomujú, že poplatky za tranzit plynu musia Slovensku v zmysle dlhodobej zmluvy platiť až do roku 2028. Preto premiér Dmitrij Medvedev v Moskve na rokovaniach s premiérom Robertom Ficom súhlasil s tým, že časť ruského plynu by cez Balkán mohla ísť Eastringom až na Slovensko a tranzitné rúry u nás by nezívali prázdnotou. Plynárenské zmluvy sú totiž postavené na princípe – preprav alebo zaplať. Rusi sa pritom svoje záväzky so svojimi partnermi snažia dodržiavať. Keďže podnikajú v priestore EÚ, musia sa tomu prispôsobiť a nemôžu svoje hry rozvíjať ani zďaleka tak, ako to bolo v minulosti.

Utorňajšie rokovanie o plyne v Moskve určite nebolo posledné. Nič nie je schválené a diplomacia má stále veľký priestor na to, aby napokon zvíťazil zdravý rozum nad rôznymi politickými hrami.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #tranzit plynu