Životní partneri

Po úspešnom referende o sobášoch lesieb a gejov v takej superkatolíckej krajine, akou je Írsko, hádam už začína byť jasné, že legislatívne riešenie spolužitia homosexuálov neobíde ani konzervatívne Slovensko. Nespadne nám to však do otvorených dlaní automaticky ako manna nebeská.

03.06.2015 13:00
debata (6)

Tak ako každé právo človeka, aj toto treba vybojovať. Pomocou racionálnych argumentov aj pravdivých životných príbehov, tvrdou prácou i pestrými podujatiami, ktoré presvedčia verejnú mienku, najmä tých nerozhodných a dosiaľ slabo informovaných. Nestačí však, aby na Dúhový pochod do Bratislavy či Košíc prišli dve-tri tisícky ľudí a ďalšie stovky im držali palce pri televíznych obrazovkách.

Štyri desiatky mimovládnych organizácií teraz poukázali na dve dôležité veci. Po prvé, právnu istotu, ktorej sa domáhajú, treba označiť príťažlivejším, a nie odpudivým administratívnym pojmom (je známy register trestov i registre bývalej ŠtB). Po druhé, pokúsia sa vytvoriť širšiu platformu, akúsi koalíciu za špecifické ľudské práva. Preto dnes hovoria už o životnom partnerstve. To sa bude vzťahovať aj na heterosexuálne páry, ktoré roky spolu žijú a vychovávajú deti, hoci nie sú oddané v kostole alebo na radnici. Na Slovensku sa ich odhaduje okolo stotisíc a dotýkajú sa ich všetky skrivodlivosti ako homosexuálov.

Mediálna kampaň pred februárovým referendom, ako aj jeho výsledky ukázali, že veľká časť slovenskej spoločnosti, vrátane naslovovzatých odborníkov, ich v tom nenechala samých. Iste, nejde o predvolebný šprint, ale o beh na dlhé trate. Vyžiada si energiu, odvahu, rozvahu i veľkú dávku trpezlivosti. Cieľová páska ich však neminie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #registrované partnerstvá