Teroristi z našich radov

Zdá sa byť celkom absurdné, že náš zákon síce trestá účasť občanov Slovenska v ozbrojených zložkách cudzích štátov, nemyslí však na ich účasť povedzme v teroristických skupinách. Ak je to naozaj tak, potom je namieste spresniť jeho znenie. Inak si zarábame na problém.

10.06.2015 22:00
debata (4)

Dávno sú preč časy, keď v podstate jediným vážnejším zoskupením, ktoré v tejto súvislosti prichádza na um, bola francúzska Cudzinecká légia. Vojny a nepokoje zúria za rohom a vojny a nepokoje, ako je známe, ovplyvňujú nielen tie územia, na ktorých sa bojuje. Ovplyvňujú aj široké okolie.

Ak na území východnej Ukrajiny vzniká nejaká česko-slovenská jednotka dobrodruhov, nie je podstatné, koľko (málo) má zatiaľ členov. Verbuje ďalších a ak sú údaje správne, organizuje ich na území Ruska v Rostove. Podstatné nie je ani to, na ktorej strane bojujú. Nelegálni sú prípadní Slováci v paramilitantných jednotkách na ukrajinskej strane, nelegálni sú aj títo.

Bez ohľadu na to, čo si kto myslí o príčinách a podstate konfliktu, z nášho pohľadu ešte stále platí iba jedno: Slovensko nie je vo vojnovom stave s Ukrajinou ani s Doneckom či Luhanskom, ani s Ruskom. Slovenská republika ani neuzavrela so žiadnou zo spomenutých strán dohodu o vojenskej pomoci.

Slovenská republika musí dať jednoznačne najavo, že títo naverbovanci prekračujú zákon, a keď sa vrátia na Slovensko, čaká ich súd.

Naši ľudia teda medzi tamojšími ozbrojencami nemajú čo robiť. Ak si pritom dávajú na „uniformy“ nášivky so slovenskou zástavou či národnými farbami, zneužívajú a hanobia ich. Ak strieľajú po iných ľuďoch, konajú ako obyčajní teroristi. Ktorí sa, mimochodom, všade na svete tiež vždy tvária ako niečí osloboditelia či bojovníci za niečiu spravodlivú vec.

Slovenská republika musí dať jednoznačne najavo, že títo ľudia prekračujú zákon a vo chvíli, keď sa vrátia na Slovensko, čaká ich súd. V opačnom prípade by platilo, že Slovenskej republike nezáleží na tom, keď sa nejakí jej občania aktívne podieľajú na predlžovaní vražedného konfliktu, o ktorom tvrdíme, že ho chceme uhasiť a že podporujeme jeho mierové riešenie. Nehovoriac, ako by to mohlo povzbudzovať ďalších rôznych idiotov, túžiacich po „hrdinstve a sláve“ za cenu obetí nevinných Ukrajincov, tej či onej národnosti.

Slovenská republika by mala tiež žiadať o spoluprácu ruské bezpečnostné orgány vzhľadom na informácie, že naverbovanci sa organizujú na území Ruska. Ruské orgány nech si o svojich vlastných občanoch, zúčastňujúcich sa na konflikte v cudzej krajine, tvrdia, čo chcú. Toto sú naši občania a v hre je naša vlastná bezpečnostná situácia.

To isté platí pre súčinnosť s ukrajinskými orgánmi v prípade slovenských občanov bojujúcich v tom istom konflikte na strane Ukrajiny. Ukrajina nás o žiadnu dobrovoľnícku pomoc nežiadala. Je aj v jej záujme takú „pomoc“ vylúčiť vyhľadaním dobrodruhov zo Slovenska a ich odovzdaním do rúk spravodlivosti.

Ak je náš zákon naozaj taký hlúpučký, že vylučuje Cudzineckú légiu, nevylučuje však ISIS, „Novorusko“ či trebárs prápor Azov, potom ho treba urýchlene zmeniť. Nejde o fazuľky, ale o teroristov priamo z našich radov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #cudzinci #teroristi