Koniec predajcov diplomov

Na Slovensku máme 36 vysokých škôl, z toho 13 súkromných. Na otázku, či ich nie je priveľa, možno odpovedať jediné: áno, je. Začiatkom roka to potvrdil minister školstva, ktorý dvom novým školám neudelil akreditáciu a avizoval, že minimálne dve zaniknú.

11.06.2015 08:00
debata (20)

O tom, že svoje slová myslel vážne, svedčí fakt, že najprv ministerstvo neudelilo akreditáciu detašovanému pracovisku Pedagogickej fakulty v Poprade Katolíckej univerzity v Ružomberku a odboru práva na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave. Táto škola zápasila s problémami už vlani. Klesajúci počet študentov znamenal menej príjmov, a tak ju radšej ruskí investori predali. Teraz sa k tomu pridali problémy s akreditáciou, lebo fakulta uskutočňovala študijný program za iných podmienok, za akých bola akreditovaná.

Éra, keď vysokoškolské vzdelávanie bolo zlatou baňou, sa tak pomaly končí a po rokoch, keď počet súkromných VŠ stúpal, sa začína karta obracať. A to je dobre. Boom, keď tituly potrebovali policajti, sestričky a štátni úradníci, pomaly doznieva a najmä súkromné školy, ktoré boli viac výdajňami diplomov, než skutočnou „alma mater“, čaká boj o prežitie. Hlavnými dôvodmi je ich nekvalita a demografický pokles. Počet maturantov každoročne klesá a tento trend má pokračovať.

Ak teda predseda Akreditačnej komisie Ľubor Fišera začiatkom roka hovoril dokonca až o piatich VŠ „na odstrel“ znamená to, že prebujnený trh s tými súkromnými čakajú ťažké časy. Možností nemajú veľa. Buď sa začnú spájať, ako sa to deje v Česku, čo im však pomôže len dočasu. Alebo sa prestanú správať ako predajcovia diplomov a začnú svojich „klientov“ aj primerane vzdelávať.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola