Plná špajza

Necelý rok pred parlamentnými voľbami je štátna kasa plná. Pohľad na štátny rozpočet, výber daní, príjmy je v kontexte posledných rokov neuveriteľný. Navyše je 1,8 miliardy eur.

28.06.2015 12:00
debata (5)

Pozoruhodné sú aj opatrenia, ktoré sa vďaka lepšiemu výberu daní prijímajú. Vo vládnych balíčkoch sa zatiaľ spomínajú najmä opatrenia na podporu zamestnanosti. Viaceré z nich mohli byť adresnejšie, ako napríklad vlaky zadarmo.

Viaceré adresné sú, napríklad súbeh dávky a platu pre pôvodne nezamestnaného či pokles odvodov pre ľudí s nižšími príjmami. Dobrý je aj pokles DPH na základné potraviny, ktoré viac kupujú ľudia s nižšími príjmami a podporí to i zamestnanosť vo sfére obchodu. Viac treba však myslieť aj na pokles starých dlhov.

Plnú špajzu treba rozumne využiť. Dobre, že nezamestnanosť klesá nielen pre ekonomické oživenie v eurozóne, ale aj vďaka domácim opatreniam. Ak to takto pôjde ďalej, problémy s výberom daní či nezamestnanosť prestanú byť najväčším kameňom úrazu v krajine a čoraz viac budú vyskakovať verejné nákupy.

Drahá posypová soľ, drahé obilie či drahá štiepka na kúrenie. Tieto veci sa už začínajú i na Slovensku obchodovať na burze a tento fakt môže napokon zdvihnúť životnú úroveň ľudí. Štátna špajza bude zrejme plná aj na budúci volebný rok, a preto sa prakticky všetci politici už teraz predháňajú v sľuboch, čo ľuďom rozdajú.

Rozdať a míňať pre jednotlivcov je však jedno a účelne prerozdeliť dane s cieľom dlhodobo a trvale znížiť nezamestnanosť, a tým pomôcť väčšine s cieľom zvýšiť životnú úroveň, je druhé. Štátna kasa dáva priestor na reformy, aký tu po revolúcii možno ešte ani nebol.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #štátny rozpočet