Trpaslíci bok po boku

Vo februári 2012, pár týždňov pred voľbami, opustilo kandidačnú listinu OĽaNO tridsať kandidátov. Taká bola ich reakcia na požiadavku Igora Matoviča, aby lídri OKS a KDS na spoločnej kandidátke spolu s ním podstúpili test na detektore lži a odpovedali na otázku, či niekedy zobrali úplatok. „Jeho návrh je prejavom politického primitivizmu, je to debilný návrh,“ komentoval to vtedy Vladimír Palko.

29.06.2015 22:00
debata (17)

V apríli 2013 opustila stranu SaS Richarda Sulíka skupina poslancov okolo Jozefa Kollára, ktorý bol neúspešným súperom Sulíka vo voľbách predsedu. „Očistili sme sa od tých, ktorí svoju budúcnosť v SaS prestali vidieť. Konečne sme sa zbavili permanentného konfliktu a môžeme ďalej pracovať,“ pochvaľoval si Sulík.

Pred rokom, v júni 2014, strana NOVA Daniela Lipšica zmenou stanov rozhodla o zániku ideologických frakcií a znížila počet podpredsedov. Lipšic tak odštartoval odchod liberálnej frakcie, ktorej jadro tvorili bývalí odídenci od Sulíka. „Zmena stanov bola výstrelom do vlastnej päty a strana sa takto ide ďalej a viac izolovať,“ uviedol člen liberálnej frakcie Juraj Droba.

No povedzte, aké krajšie rozuzlenie môže mať táto operetka, než také, že Matovič s Lipšicom v júni 2015 založia volebnú koalíciu a rokujú o spolupráci so Sulíkom? Lídri, od ktorých spolupracovníci utekajú ako od bacilonosičov, sa raz musia stretnúť pod jedným šiatrom, aj keby to malo byť len na prchavý okamih. Čokoľvek iné (čo by sa dalo brať vážne) by bolo jednoducho prehreškom voči žánru.

„Pôjdeme ruka v ruke, bok po boku, zoradení v jednom šíku s cieľom vytrhnúť Slovensko z pazúrov zlodejov a zabezpečiť lepší život bežným ľuďom,“ zarecitoval pri tejto príležitosti novinárom obyčajný Matovič. A spolu s Lipšicom dodali, že ich cieľom nie je nič menšie, ako: „Zmeniť túto krajinu.“ Veru tak. Ruka v ruke, bok po boku, zoradení v jednom šíku, Igor, Daniel (možno Rišo?) idú meniť republiku… To si zasa bežní ľudia vydýchnu!

Už sme si akosi zvykli, že dlhodobo nízke politické preferencie, čiže, jednoducho povedané, dlhodobo slabý záujem verejnosti o daného politika a jeho stranu, sa u nás považuje len za akúsi kozmetickú chybičku inak bezchybného produktu. Aj na politikov, ktorým nedostatok záujmu verejnosti nijako nebráni vyžívať sa vo veľkých gestách a v patetických rečiach. Niečo také programovo prázdne, ako sa črtá z tejto koalície, však bude novinkou aj na naše pomery.

Mimochodom, ohľadom spolupráce s „liberálom“ Sulíkom sa Lipšic už nemusí vyjadrovať tak ostýchavo. Europarlamentný kolega Nigela Faragea a obyčajného Branislava Škripeka s ním už dnes hravo zapadne do jednej partie. Nehovoriac o inom programovom prieniku: spojenie amatérskeho rozviedčika Matoviča, Lipšica, ktorý si dáva Pentu na raňajky, J&T na obed a aspoň dvoch oligarchov na večeru, s ušatým exministrom Galkom, to je predsa program ako hrom, nie?

Do volieb môžu ísť všetci spoločne trebárs s heslom Nová paranoja. Pravda, len ak sa dovtedy ruka z ruky nevysunie, bok od boku neoddelí a jeden šík nezmení zasa na tlupu potácavých trpaslíkov.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #parlamentné voľby #koalícia #TV Nova