V ohrození

Teroristický útok v Tunisku nebol náhodný. Ide o najúspešnejšiu krajinu arabskej jari a čo viac si islamisti môžu priať, ako rozvrat v štáte s demokraticky zvolenou vládou?

30.06.2015 08:00
debata (8)

Viaceré indície však naznačujú, že cieľom Islamského štátu je opätovne zasiahnuť terč aj mimo moslimských území. Varovanie britského premiéra Davida Camerona, že IS predstavuje existenčnú hrozbu pre Západ, preto treba brať s plnou vážnosťou.

Radikálni bojovníci IS, ktorí sa regrutujú z radov nespokojnej mládeže v Európe, odchádzajú bojovať na Blízky východ, ale ako upozornil nemecký denník Die Welt, zároveň sa vracajú späť a spolu s nimi prichádzajú aj miestni mudžahídi. Tí sa však netlačia s utečencami na malých člnoch, ktoré vidíme pristávať pri brehoch gréckych ostrovov.

Kúpiť si pas od bulharských mafiánov pre nich nie je žiadny problém. S takýmto dokumentom potom môžu cestovať po celej Európskej únii, budovať vlastné bunky, verbovať ďalších bojovníkov a pripravovať útok. Teror sa tak k starému kontinentu priblížil oveľa viac, než sme si možno ochotní pripustiť.

Žneme tak plody svojej pasivity. Po odchode Američanov z Iraku v roku 2009 sa v tomto regióne vytvorilo bezpečnostné vákuum. Od okamihu, keď 29. júna 2014 šéf IS Abú Bakr Al Bagdádí vyhlásil Kalifát, Západ preukázal len malú snahu skoncovať s ním. Ako najodhodlanejší sa tak zatiaľ javia kurdskí bojovníci, resp. ich bojovníčky.

Ak nechceme, aby teror prišiel k nám, budeme my musieť ísť tam, kde už je. Pokiaľ bude mať Islamský štát v Sýrii a Iraku voľné pole pôsobnosti, sme stále v ohrození.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #teroristický útok #Islamský štát #teroristická hrozba