Gašparko bol vždy pán

V Modre mali tento týždeň sviatok rozprávky. Pri jazierku pred kultúrnym domom sa stretli ježibaby, princezné, víly a iné postavičky a festival Rozprávková Modra sa mohol začať.

01.07.2015 13:00
debata

Podľa počtu zúčastnených dospelých som usúdila, že aj dospeláci majú radi rozprávky. Podľa počtu bábkových divadiel, že tento druh má stále zelenú. Podľa počtu detí, že rozprávky tiež, masky tiež a farbičky na tvár tiež. Aj koláče, aj zmrzka, aj čokoláda…

Ozýval sa starodávny flašinet, ujúkali rozprávkové postavy a moja dcéra Barborka so svojou kamarátkou Agátkou celý ten sviatok, alias Rozprávkovú Modru, moderovali. Keď moderujú desaťročné dievčatá, podujatie má šmrnc. Týždeň sa učili texty. Agátka chodievala k nám akože na skúšky a obe sa svedomito pripravovali a skúšali si to.

Keď im moja sestra písala moderans, vravela som, že hádam by bolo dobré, keby iba improvizovali. Napokon sme usúdili, že sa musia pripraviť. V piatok im to išlo ako po masle. Smiali sme sa, že pustia do gatí, keď vylezú v sobotu na javisko pred obecenstvo a zistia, že žarty nabok.

O pol jednej v sobotu som priviedla rozjarenú dcéru pred kulturák do parku. Ihneď s Agátkou začali hádzať šutre do jazierka a naháňať jedna druhú. "Mali by ste sa sústrediť,” nahovárala som dievčence.

Napokon som ich nechala jašiť sa a pre istotu som odišla. O chvíľu mi volá sestra, že Barborka s Agátkou idú ako naozajstné moderátorky. Na úvod síce oznámili publiku, že sa idú vycikať, ale potom ten naučený aj improvizovaný text sypali ako z rukáva.

V nedeľu festival pokračoval v kultúrnom dome. Z mojej Barborky sa stala trpaslíčka, malá princezná s trpaslíkmi na šatách, v červenej čiapočke. Šaty sme vymysleli s kamarátkou Mariannou Fajnorkou. Ja jej hovorím Fajnovka, lebo má dobrý nos na látky a na to, čo sa páči deckám.

Šije aj medvedíky a hracie deky, ale princeznovské šaty pre malé dievčence sú také, po akých ste vždy túžili. Vybalila som ich z papiera a okamžite mi stislo srdce. Aj ja chcem také šaty! Prišlo mi ľúto, že som nikdy nemala červené dlhé šaty s trpaslíkmi a čiapočku.

Všetci máme radi hru akože… Rozprávková Modra trvala dva dni. Akože sme boli v rozprávke. Náš primátor bol akože vodník. Moja dcéra mala trpaslícku čiapočku a najkrajšie šaty na svete, včera si v nich bola po „vysvečko“.

Radostné a veselé bolo aj priestranstvo okolo kulturáku so svojou atmosférou čias dávno minulých, keď po mestách a dedinách putovali bábkové divadlá a ponúkali ľuďom trebárs zabudnutie na dennodenné starosti a trápenia, rozptýlenie a rozveselenie.

Ozval sa flašinet, potlesk a na scénu vyšiel gašparko. Taký gašparko v bábkovom divadle bol vždy pán. Dnes sa stávajú pánmi tí, čo nezabudli a vedia si pripomenúť. Dámy a páni, pozývame vás na budúci rok na festival Rozprávková Modra, aby ste videli, že my sme nezabudli, že v Modre pri jazierku v komornej atmosfére parčíka pod lipami to divadlom naozaj žije.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Modra #rozprávky