Vyloviť a oživiť

V Grécku vládne od pondelka panika, zúfalosť, krajina je na mizine, potápa sa. Bankomaty dávajú Grékom maximálne 60 eur za deň a štát má pri tomto režime peniaze do nedeľného referenda. Potom pár dní hádam ešte určitá zotrvačnosť a je možné, že peniaze na výplaty či penzie už nebudú.

03.07.2015 10:00
debata (2)

Titulné strany mnohých novín presne opisujú danú situáciu a zároveň hľadajú riešenia. Ako to už býva, do popredia sa v niektorých médiách dostávajú tie najjednoduchšie typy – prejedli si budúcnosť, tak nech odídu z eurozóny. Alebo, prečo sa mám ja ďalej skladať na ich život?

Z ekonomického i politického hľadiska je stále najrozumnejším riešením potápajúce sa Grécko vyloviť a oživiť. Lenže nie za každú cenu. Je pomerne jedno, či Gréci v nedeľnom referende podporia úspory navrhované medzinárodnými veriteľmi, alebo nie. Musia si utiahnuť opasky. V minulosti žili na dlh a vytvorili sekeru za 275 miliárd eur. Teraz je čas, aby dlhy začali splácať. Ak Grécko zvýši dane, naplní štátnu kasu a nebude tvoriť nové dlhy, je možné mu ešte požičať. Pri reformách v Grécku je pri súčasnom hospodárskom oživení v Európe veľká šanca, že sa krajina pod Olympom vydá na normálnu cestu. Životná úroveň je tam stále lepšia ako napríklad na Slovensku, aj keď bez práce tam ostáva podstatne viac ľudí.

Eurozóna musela pri pomoci ísť do menšieho zla a zároveň dala Grékom veľkú šancu. Poslednú svojho druhu.

Ak by sa Gréci znormalizovali, neprepadne ich dlh. Napríklad aj Slovensku dlhujú len cez starý euroval 1,5 miliardy eur. Po referende sa môžu pôžičky z Európskej centrálnej banky zastaviť a krajina zostane bez eur. Vláda v Aténach už nebude mať žiadne tromfy v rukáve. Tlačenie vlastnej meny a dvojaké cenovky, až kým by Grécko zrejme dobrovoľne neopustilo euro, by bola pre štát hospodárska cesta do Albánska.

Grécka vláda môže ísť na hranu aj po referende, ale dôsledky by boli katastrofálne. Už teraz sú Gréci pri bankomatoch frustrovaní. Ak by mali byť frustrovaní i dovolenkári, bez príjmov z turizmu by sa ekonomika nespamätala. Ak by Grécko chcelo naďalej žiť na úkor dlhov iných krajín, nebolo by to spravodlivé a Európa už potom musí konať. Šancu možno niekomu dať raz, dvakrát, ale nie stokrát.

Grécko napokon ustúpi, eurozóna už ustupovať nemôže. Odchod Grécka z eurozóny by nepomohol nikomu, ale najviac by naň doplatili Gréci. Eurozóna sa na tento variant už pripravila, keďže sa vo veľkom nalievajú peniaze do bánk. Na rozdiel od minulosti krajiny nečelia žiadnej realitnej bubline ani priveľkej prezamestnanosti, problémom však stále sú vysoké dlhy niektorých štátov. Reakcia kurzu akcií a eura na vývoj okolo Grécka ukazuje, že jeho odchod od eura by krízu spojenú s prepúšťaním nepriniesol.

V roku 2011, keď Grécko dostalo od Európy finančnú pomoc, by iné riešenie spôsobilo obrovskú krízu s otáznou budúcnosťou eura. Preto vtedy bolo nevyhnutné Aténam pomôcť. Eurozóna spravila chybu, keď v minulosti neustrážila grécke verejné financie, nevidela skryté deficity a klamlivé údaje o dlhoch. Potom eurozóna musela pri pomoci ísť do menšieho zla a zároveň dala Grékom veľkú šancu. Poslednú svojho druhu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Grécko #kríza