ŠH ako ho poznáme

Štefan Harabin má pravdu, keď tvrdí, že na výklad zákona sú u nás oprávnené v prvom rade súdy a sudcovia. Problém je, že Harabin týmto výrokom nehovorí o sebe.

06.07.2015 12:00
debata (6)

Škandálne rozhodnutia senátu Najvyššieho súdu pod jeho vedením nemajú nič spoločné s „výkladom zákona“. Zato mali všetko spoločné s obľúbenou činnosťou niekdajšieho prvého muža slovenskej justície: zákon svojvoľne dotvárať, ohýbať a meniť.

Podľa niektorých spadá policajná inšpekcia pod ministra vnútra fakticky už od roku 1994, keď sa volala Úrad inšpekčnej služby Policajného zboru. Podľa iných – aj podľa Harabina – došlo k podriadeniu v roku 2007, keď minister vnútra zriadil sekciu kontroly a inšpekčnej služby pod vedením svojho úradu.

Ak sudcovi v októbri neprekáža stav, ktorý panuje najmenej osem rokov, a v júni ho odrazu vyhlási za protizákonný, tak je nedôveryhodný.

Každopádne i laikovi musí znieť logicky princíp, podľa ktorého by útvar, ktorý sa zaoberá podozreniami z nekalej činnosti členov Policajného zboru, nemal spadať priamo pod šéfa Policajného zboru. Bol by to podobný nonsens, ako keď v niektorých nemocniciach horúce linky na ohlasovanie korupcie lekárov a personálu kontroluje rovno riaditeľ.

Z hľadiska Štefana Harabina je tu ešte jedno každopádne. Ak sa spomínaný princíp zaviedol do praxe v roku 1994, bolo to v čase vrcholnej slávy politika, na ktorého Harabin nedá dopustiť ešte ani dnes: Vladimíra Mečiara. Ak sa tak stalo v roku 2007, stalo sa to vtedy, keď bol Harabin už druhým rokom z poverenia Mečiarovho HZDS ministrom spravodlivosti (2006 – 2009).

Keď Harabin dnes odrazu tvrdí, že „ministerská“ inšpekcia je protizákonná, tvrdí niečo, čo akosi zabudol tvrdiť v čase, keď mal všetky možnosti zariadiť nápravu podľa neho protizákonného stavu. Údajný protizákonný stav toleroval dlhé roky ako sudca – obdivovateľ Mečiara, toleroval ho ako vládny činiteľ zodpovedný za zákonnosť v štáte a koniec koncov toleroval ho ešte ďalšie dlhé roky ako šéf Súdnej rady. Ba dokonca, tento „protizákonný“ stav Harabinovi neprekážal ešte ani vlani na jeseň, keď predsedal dovolaciemu senátu Najvyššieho súdu, z uznesenia ktorého vyplýva, že inšpekčná služba MV SR je v poriadku.

Ak nejakému sudcovi ešte v októbri neprekáža stav, ktorý panuje najmenej osem a možno až dvadsaťjeden rokov, a v júni ho odrazu vyhlási za protizákonný, takýto sudca je nedôveryhodný a jeho výroky neprehľadné a nepredvídateľné. Takýto sudca, ak má v rukách moc, dokáže výrazne prispieť k nedôveryhodnosti, neprehľadnosti a nepredvídateľnosti celej justície.

Nemá cenu zamýšľať sa nad možnými motívmi Harabinovho správania. Tie boli totiž vždy osobné a ťažko pochopiteľné. Či už napríklad vtedy, keď necitlivo a celkom bez ohľadu na záujmy justície v našom štáte prekladal sudcov zo súdu na súd podľa toho, aký bol ich vzťah k jeho osobe, alebo vtedy, keď aktívne rozbúril sudcovský stav svojimi výrokmi proti špecializovaným sú­dom.

Čo, naopak, cenu má, to je ochrániť justíciu pred ďalšími škodami, ktoré by svojím „tvorivým“ výkladom práva mohol napáchať.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Štefan Harabin