Poriadok po ukrajinsky

Ak máme veriť informáciám z Ukrajiny, tak údajným dôvodom, prečo sa len niekoľko desiatok kilometrov od slovenskej hranice bojuje, je nelegálny biznis s pašovanými cigaretami.

13.07.2015 22:00
debata (50)

Nedajme sa však pomýliť, v tomto príbehu neberie lúpežník Nikolaj Šuhaj spravodlivosť do vlastných rúk. Krajina, ktorú ovládajú oligarchovia a nad dodržiavaním zákonov držia ruku ultrapravicové polovojenské jednotky, je na najlepšej ceste k úplnej anarchii.

Nech by boli pohnútky Pravého sektora akokoľvek ušľachtilé, polovojenské organizácie nemajú v demokratickom systéme žiadne oprávnenie „svojpomocne“ zabezpečovať poriadok. A vôbec, pochybná je ich samotná existencia. Pôsobenie paramilitantných jednotiek Freikorps vo Weimarskej republike po prvej svetovej vojne či neskôr zločiny Schutzstaffel (Ochranných oddielov) známych pod skratkou SS by mali byť pre všetkých dostatočným mementom.

Vláda v Kyjeve preto musí rázne zakročiť, skôr než jej situácia prerastie cez hlavu. Nebude to ľahké, ale poučenie je jasné: Koketovať s extrémistami sa neopláca, lebo aj keď Pravý sektor nie je priamo vo vláde, tak jeho líder Dmytro Jaroš je od apríla poradcom ministra obrany a uplatnenie v štátnych orgánoch našli aj ďalší radikáli.

S tým treba skoncovať, aj keď sa niekto vyhlasuje za ukrajinského vlastenca.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Pravý sektor #Mukačevo