Treba investovať

Štát sa dostal pri tvorbe rozpočtu do obdobia, keď treba investovať. Prvý návrh rozpočtu je na stole a začínajú sa ozývať hlasy, že Slovensku sa darí. Máme vyše trojpercentný rast ekonomiky, a preto peniaze, ktoré štát vďaka tomu získa, treba dať najmä na nižší dlh.

24.07.2015 13:00
debata (2)

V skutočnosti sa v krajine vyskytuje toľko problémov a toľko možností, ako investovať tak, aby to prinieslo do budúcnosti úžitok, že dávať teraz peniaze na pokles dlhu by bolo chybou. Akoby človek, ktorý získa dobré zamestnanie a má možnosť lacno si požičať na nový byt, peniaze radšej odkladal a výhody spojené s vlastnením bytu využíval až o niekoľko rokov neskôr.

Žiť na dlh nie je vždy hlúposť, ak je dlh primeraný a vďaka nemu investujeme do oblastí, ktoré prinesú ešte väčšie výnosy. Pre budúcoročný štátny rozpočet musí byť opäť prioritou výstavba diaľnic, ktoré v budúcnosti zaistia ľuďom pracovné možnosti. Popritom chce vláda podporovať oblasti, ktoré považuje za prioritné. Pre tento rok stavila najmä na boj s dlhodobou nezamestnanosťou, keď opatrením, ktoré stálo najviac, bolo zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi a so strednými platmi a súbeh dávky a platu pre pôvodne dlhodobo nezamestnaných.

Na budúci rok vláda už nepočíta s deficitom 1,2, ale 1,9 percenta, pričom sa zároveň má znížiť verejný dlh vo vzťahu k výkonu ekonomiky. Ak by deficit išiel na nižšiu úroveň, dlh by mohol klesnúť o ďalších asi 150 miliónov eur. Tieto peniaze sa vláda rozhodla radšej investovať. Môže to byť rozumnejšie, ak investície pomôžu ľuďom a štátu do budúcnosti čeliť prípadným horším časom, ktoré sa pravidelne striedajú s obdobiami, keď sa ekonomike darí. Top opatrením má byť zníženie DPH z 20 na 10 percent na základné potraviny. Uvidí sa, do akej miery nižšia daň zlacní nákupy a pomôže tak bežným ľuďom. Určite je rozumné to, že štát zvýši materskú dávku zo 65 na 70 percent hrubej mzdy.

To, že si Slovensko môže dovoliť investovať a nemusí za každú cenu znižovať dlh, je výsledkom ozdravovania verejných financií za uplynulé roky.
Martin Kováčik

Rovnako dobré je, že vzrastie príspevok na starostlivosť o dieťa, a to z 230 na 280 eur. Ide o príspevok na uhrádzanie nákladov na jasle či škôlku, ktorý môžu rodičia dostávať, kým dieťa dovŕši tri roky. Mamičky budú mať väčšiu motiváciu pracovať a ak by sa v podobných krokoch pokračovalo, pozitívne to ovplyvní aj pôrodnosť. Ak sa nebude nič robiť, pôrodnosť sa zníži a spôsobí to krajine v budúcnosti obrovské problémy s financovaním penzií a zdravotníctva.

Dobré tiež je, že sa pripravujú dotácie na zatepľovanie, kde pri úplnej obnove môže majiteľ domu počítať až s 30-percentnou dotáciou. Dá sa to nazvať štrukturálnym opatrením, ktoré prinesie z dlhodobého hľadiska podstatne pozitívnejší efekt pre ľudí i krajinu ako pripravované vratky za plyn od štátnych plynární.

To, že si Slovensko môže dovoliť investovať a nemusí za každú cenu znižovať dlh, je výsledkom ozdravovania verejných financií za uplynulé roky, ktoré mnohých ľudí aj firmy bolelo. Bolelo to preto, lebo krajina na krízu nebola dobre pripravená. Budúcnosť ukáže, či sa teraz investuje správne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #investície #štátny rozpočet