Pomedzi prsty

To, že ktosi nepozná pápeža Pavla V., sa dá odpustiť. Okrem vyvolania sporov s Benátkami veľa vody nenamútil.

28.07.2015 07:00
debata (6)

Ale že generálneho riaditeľa sekcie kultúrneho dedičstva na ministerstve neosvieti pri mene Gian Lorenzo Bernini? Prečo pri informácii o predaji sochy tohto autora, prezývaného barokovým Michelangelom, do zahraničia nevyskočil zo stoličky? Štátna radkyňa dokonca zmenila v liste pre komisiu text „busta od“ na „bustu podľa“ Berniniho. Čiže z originálu vyrobila na papieri kópiu. Škoda, že zaspal rezort spravodlivosti s prípravou sprísnenia zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci…

Je síce pravda, že roky bola busta považovaná za kópiu Berniniho diela a aukčná spoločnosť ju neúspešne ponúkala na dražbe za 47-tisíc eur. Potom sa však prihlásil cudzí štátny príslušník s tým, že ju od rodiny Ernesta Zmetáka odkúpi za polovicu. V žiadosti o povolenie na jej vývoz uviedol hodnotu 7 miliónov eur s tým, že ide o dielo slávneho talianskeho majstra. Ministerstvo treslo štempeľ a dnes už sochu vlastní Gettyho múzeum v Los Angeles. To za ňu podľa rakúskej tlače zaplatilo 30 miliónov eur! Ktovie, koľko z tejto kopy peňazí ostalo na Slovensku za privretie oka?

Nepochopiteľný je tiež porazenecký prístup Maďaričovho úradu. Vláda by vraj bustu za 7 miliónov eur (na aukciách sa hovorilo o 47-tisíc) neodkúpila. Kto sa má o zachovanie pamiatok i hnuteľného charakteru na Slovensku biť, ak nie práve ministerstvo kultúry? Peniaze sa nenašli na kolekciu Andyho Warhola pre múzeum v Medzilaborciach, rekonštrukcia Národnej galérie sa roky odkladala. Nečudujme sa, že nám pri takejto politike staršie i novšie diela unikajú pomedzi prsty.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Bernini