Nedajme si Zobor

Majiteľ stávkovej kancelárie Otto Berger sa rozhodol venovať mestu Nitra danajský dar – 50 metrov vysoký kríž s 25-metrovým rozpätím ramien.

29.07.2015 12:00
debata (4)

Mieni ho postaviť zo železa a nie inde ako na Zobore. Samozrejme, bude vybavený výrazným osvetlením. Aby aj v noci všetci videli… Nitrianske biskupstvo, ktoré pozemky v lokalite vlastní, proti tomu nemá výhrady.

V roku 1896 kúsok opodiaľ – na Pyramíde – nechala budapeštianska vláda vztýčiť v rámci osláv milénia „zaujatia vlasti Maďarmi“ iný pamätník so štyrmi turulmi. Mal „iba“ 20 metrov, ale podobne ako socha Arpáda na Devíne arogantne dával najavo, komu aj tieto posvätné miesta našich národných dejín patria. Dar-nedar, kto chce teraz dokazovať, že je tu neobmedzeným pánom a že sa všetko stane podľa jeho vôle? Berger? A či aj katolícka cirkev, hoci podľa prvého článku ústavy sa Slovenská republika "neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo“?

Ochrancovia životného prostredia a všetci súdni ľudia krútia hlavami. Veď ide o chránenú krajinnú oblasť, územie európskeho významu a súčasne o lokalitu s cennými archeologickými nálezmi. „Nechceme oligarchov náhrobok nad Nitrou!“ píšu stovky Nitranov na sociálnej sieti. Mestskí konšeli sa však zatiaľ jednoznačne nevyjadrili.

Pred dvoma rokmi sa objavil návrh, aby na legendárnom vrchu vytvorili podľa vzoru Hollywoodu v Los Angeles nápis NITRA. Čo keby sa tieto dve „geniálne“ myšlienky spojili: neónový superkríž a vedľa neho na zákonom chránenom úbočí Zobora obrovskými písmenami BERGERWOOD? Ak radnica, kraj či ministerstvo podľahnú megalomanstvu jedného veľkopodnikateľa, tak potom je otázne, či nie sú všetci kúpení, ak nie priam šialení.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #kríž