Extrémista za katedrou

Na internete je množstvo stránok s rasistickým, xenofóbnym a homofóbnym obsahom. Legislatíva síce šírenie takýchto informácií stavia mimo zákona, no rasistické stránky autori umiestňujú zväčša na amerických internetových serveroch, a tak sú prakticky nepostihnuteľní.

30.07.2015 12:00
debata (16)

V Spojených štátoch je totiž sloboda prejavu neobmedzená. USA síce v roku 2001 pristúpili k Dohovoru Rady Európy o počítačovej kriminalite, dodatok o rasizme a xenofóbii však neprijali. A tak môžu slovenskí náckovia svoju nenávisť šíriť veselo ďalej…

Jedna vec sú však samotné webové stránky a niečo iné sociálne siete. Anonymita internetu vytvára ilúziu, že na nich a v rôznych diskusiách môžu beztrestne ventilovať svoje komplexy. Ba nájdu sa aj takí „hrdinovia“, ktorí sa pod svoje „výplody ducha“ podpíšu vlastným menom.

A presne to urobil učiteľ informatiky zo Žiliny, pre ktorého je demokracia „zločinecký režim a tento režim treba ukončiť“, „Židia sú prekliaty národ“, nehovoriac o množstve ďalších výrokov, ktoré ani papier neznesie. Je preto otázne, ako sa takýto človek vôbec mohol stať pedagógom. Ak sa o svoje názory podelil na internete, tak existuje silný predpoklad, že sa nimi netajil ani pred svojimi kolegami a žiakmi.

Zveril by niekto dobrovoľne svoje dieťa do rúk extrémistovi, ktorý okolo seba šíri predsudky a nenávisť? Určite nie. Učiteľ by mal byť príkladom, ktorý mladých vedie k tolerancii a otvorenosti. V krajine, ktorá v uplynulom storočí prešla dvomi totalitami, je to zvlášť dôležité. Preto ak niekto podceňuje význam humanitného vzdelania, tak tu vidí prvé výsledky.

Vychovávať „fachidiotov“ je nesmierne nebezpečné. Prostredníctvom ľudí, ako je Tomáš O., sa v spoločnosti nenápadne šíri fašizmus. Výsledok sa nemusí dostaviť ihneď, ale semienko je už zasiate. Niet dôvodov, aby takýto učiteľ išiel na pohovor k riaditeľovi, respektíve aby jeho extrémistické názory ešte prešetrovala štátna školská inšpekcia, lebo tento človek sa zdiskreditoval sám a do vzdelávacieho systému nepatrí.

Extrémista nemá čo hľadať na cirkevnej škole, ktorá na svojej stránke informuje, že jej poslaním je "slúžiť dospievajúcim mladým z celého Slovenska prostredníctvom pripravených pedagógov, saleziánskeho výchovného prostredia a moderných zariadení“. Ak škole skutočne ide o zachovanie dobrého mena a svojich absolventov chce podporovať v ich ľudskom, kresťanskom a odbornom raste, tak jednoducho prítomnosť takéhoto pedagóga nemôže tolerovať.

Vo väčšine vyspelých krajín je prah citlivosti niekde úplne inde a ľudia sú odvolávaní aj za oveľa menšie prešľapy. Dva príklady z posledných mesiacov: Josepha De Filippa stála miesto zástupcu riaditeľa na škole v kalifornskom Fresne jediná veta: „Nemám rád čierne deti.“ Karen Fitzgibbons, učiteľku z texaského mestečka Wolfforth, odvolali, lebo na svojej facebookovej stránke obhajovala segregáciu.

Obdivovateľ Hitlera, otvorený antisemita a homofób preto nemôže stáť za katedrou, to je úplne za čiarou.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #učiteľ #fašizmus #rasová nenávisť