Tsiprasova odysea

Grécky premiér Alexis Tsipras je medzi Skyllou a Charybdou. Tak ako mýtické monštrá číhali na neopatrné lode, aj predseda vlády musí kľučkovať medzi politickou rétorikou a ekonomickou realitou. A Tsipras už veľmi dobre vie, že to nebude zadarmo.

31.07.2015 12:00
debata

Keď Odyseus v Homérovej báji úspešne preplával medzi Skyllou a Charybdou, nezaobišlo sa to bez strát. Prišiel o šiestich mužov. Bol to kompromis za to, že sa príšerám snažil vyhnúť. Tsiprasovi hrozí, že príde o časť strany. Tým, že pristúpil na dohodu s eurozónou, sa v očiach najzarytejších ľavičiarov dopustil zrady.

Premiér musí bojovať s korupciou, daňovými únikmi a čeliť aj prevládajúcemu názoru Grékov, že za ich ťažkosti môže niekto iný.

Tsipras musí urobiť niečo, aby sa zbavil tohto trójskeho koňa v rámci Syrizy. Nemôže čakať, kým mu prípadná rebélia podrazí nohy. Aj preto včera vyšiel s návrhom, aby strana o jeho stratégii hlasovala. Verí si, že získa dostatočnú podporu, čo by mu zase pomohlo v rokovaniach s veriteľmi. Plán dohody sa len dolaďuje a Tsipras tvrdí, že bude bojovať za poľnohospodárov či penzistov, za národnú suverenitu.

Odyseus hral blázna, keď ho králi volali do trójskej vojny, ktorú odmietal a chcel zostať doma s rodinou. Grécky hrdina začal orať na svojom poli a osieval ho soľou. Zastavil sa až vtedy, keď mu pred pluh položili maličkého syna Télemacha. Odyseus do vojny nakoniec šiel a bez neho by Trója nepadla.

Tsipras tiež musel prestať so všetkými hráčskymi teóriami, keď bol postavený pred jasnú voľbu. Dohoda alebo Grexit. Kompromis alebo bankrot. Nie je prekvapujúce, že Tsipras dohodu kritizuje. Aby ju zaviedol do praxe, musí si ju osvojiť. To bude skutočným testom jeho odhodlania.

Ale aká je momentálne alternatíva k Tsiprasovi? (Vytriezvený?) radikálny ľavičiar zostáva zatiaľ najlepšou šancou Grécka na zmenu. Väčšina obyvateľov ho podporuje. Aj keby Grécko čakali na jeseň predčasné voľby, čo je veľmi pravdepodobné, vyzerá to tak, že Tsipras zostane dominantným hráčom na politickej scéne. Asi by aj po hlasovaní zostal premiérom, a to i v prípade, že by Syriza vymenila koaličného partnera. Mimochodom, pozitívnou správou v tejto situácii určite je, že v Grécku počas krízy nenarástla podpora neonacistického Zlatého úsvitu, ako sa mnohí obávali.

Predseda vlády bude teraz potrebovať podporu európskych partnerov, tak ako Odyseovi pomáhali vyššie mocnosti. Bičovať Tsiprasa len za to, že dohoda ho nerobí šťastným, je v tejto chvíli do značnej miery zbytočné. Veď mnohí z jeho kritikov by doma podobné reformy, ktoré sa teraz očakávajú od Atén, nezaviedli ani náhodou.

Grécko sa však musí zmeniť, bez toho nebudú ekonomické balíčky účinné. Tsipras musí bojovať s korupciou, daňovými únikmi a bude musieť čeliť aj prevládajúcemu názoru Grékov, že za ich ťažkosti môže niekto iný.

Odyseus desať rokov blúdil a doma ho verne čakala manželka Pénelopé. Tsipras bude mať proti sebe menej trpezlivých veriteľov. Aj politické cykly trvajú oveľa kratšie ako dekádu. Tsiprasova odysea bude musieť byť skôr šprintom ako dlhým putovaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Alexis Tsipras