Prvý krok z chaosu

Na Najvyššom súde zavládol chaos. Prinajmenšom pokiaľ ide o odvolávacie konania jednotlivých senátov o kauzách, v ktorých sa policajtom dokázala korupcia.

30.07.2015 22:00
debata (4)

Jedny ich oslobodzujú, druhé potvrdzujú rozsudky Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Pritom sú to obdobné trestné skutky brania úplatkov. V podstate sa ani nespochybňuje, že k nim došlo, ako skôr to, či inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá trestnú činnosť policajtov vyšetruje, má oporu v zákone.

O tom, že má, je presvedčený generálny prokurátor. Preto teraz podal dovolanie proti rozsudku senátu Najvyššieho súdu, ktorý dvoch bývalých príslušníkov Policajného zboru nepovažoval za vinných. Jaromír Čižnár tým urobil prvý krok, ktorý má prispieť k vyriešeniu chaotického stavu. Ten vyvolal senát Najvyššieho súdu, ktorému šéfuje Štefan Harabin.

Bývalý minister spravodlivosti je svojím rozhodovaním dokonca sám so sebou v chaose. V októbri 2014 ako predseda dovolacieho senátu pri potvrdzovaní trestov pre odsúdených proti policajnej inšpekcii nič nenamietal.

Po náhlom "osvietení“ v máji 2015 už tvrdil, že ju minister vnútra vytvoril v rozpore so zákonom. Hrozí teda, že sa odvolajú ďalší expolicajti a rôzne senáty budú k ich prípadom pristupovať rozlične. Preto je dôležité, že konečne niekto ako prvý nielenže povedal, tak to teda nie, ale aj odvážne koná.

Rozhodujúce slovo bude mať až na jeseň Trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu. Prijatím zjednocujúceho stanoviska tak usmerní ďalšie senáty v tejto veci. Viac to vyzerá na to, že skorumpovaným policajtom potvrdia verdikty. Natíska sa však otázka, na čo to všetko bolo a komu vyhovuje chaos na špici justície. Slovensku a jeho poctivým občanom určite nie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Štefan Harabin