S otvoreným koncom

Povinné zverejňovanie zmlúv na internete, protikorupčné linky... to všetko sú veľmi pekné a isto aj užitočné veci. Lenže, čo si budeme hovoriť: sofistikované pravidlá sú jedna vec, vymáhanie spravodlivosti a zákonnosti vec druhá. Ak chceme s korupciou a klientelizmom vo verejnom živote vážne niečo urobiť, jedno bez druhého nejde.

07.08.2015 07:00
debata

Na jednej strane je teda určite potešujúce, že kauza nástenkového tendra ide na súd. Dvojnásobne potešujúce je, že vyšetrovateľ obvinil päť ľudí, medzi ktorými sú aj dvaja bývalí ministri prvej vlády Roberta Fica. Nie preto, že by sme sa snažili prejudikovať výsledok, alebo vopred kričať, že je niekto vinný, keď je zatiaľ len obvinený.

Preto, lebo potešujúci je už samotný fakt, že sa z podvodného tendra, ktorý stál štát v konečnom dôsledku dvanásť miliónov eur (a mohol ešte oveľa viac, keby štát promptne nezrušil jeho výsledok), majú pred súdom zodpovedať aj ministri, čiže persóny z najvyšších poschodí politiky. Fakt, že dnes ide už iba o zabudnuté postavy jednej mimoparlamentnej strany, na tom nič nemení.

Nikto nie je nad zákonom, ani stranícki či vládni potentáti.

Na druhej strane však naše potešenie akosi kalí fakt, že ide o tender z roku 2007, keďže polícii trvalo šesť rokov, kým prípad vyšetrila. Keď teda mená tých dvoch exministrov za SNS, ktorí (dúfajme) budú stáť pred súdom, dnes už verejnosti veľa nehovoria, je to okrem iného práve preto, lebo naše „orgány“ riešia jeden zmanipulovaný tender takou rýchlosťou, akoby išlo najmenej o vyšetrovanie medzinárodného sprisahania s tristo účastníkmi z desiatich krajín.

Nebolo by asi správne celkom zopsuť to dlhočizné vyšetrovanie, keďže napokon predsa len aspoň smeruje na súd, a nie do zásuvky vyšetrovateľovho či prokurátorovho stola. Mená Štefanov či Janušek nemusia ľuďom veľa hovoriť, ide však o princíp. Nestačí donekonečna vylepšovať pravidlá, keď nebudú priebežne braní na zodpovednosť tí, ktorí ich obchádzajú.

Žiaľ, každý z nás by však teraz spakruky dokázal vymenovať aspoň desať ďalších verejných veličín, ktoré by sa tiež mali podľa nášho názoru obhajovať pred súdom, namiesto trápneho „prijímania politickej zodpovednosti“. Politickú zodpovednosť môže prijať minister, ktorý do nejakej funkcie dosadí človeka, čo potom manipuluje s verejnými tendrami, nie minister, ktorý je z machinácií pri verejnom obstarávaní podozrivý osobne. Všetky naše doterajšie vlády priniesli toľko takýchto káuz a podozrení, že pri súčasnom tempe ich nevyšetria ani do roku 2150. A to by museli byť aspoň vyšetrované!

Nikto nie je nad zákonom, ani stranícki či vládni potentáti. A nijaký politický orgán nemôže suplovať svetskú spravodlivosť. To, že premiér Robert Fico svojich koaličných partnerov zo SNS vyhadzoval z vlády ako smeti, ich ešte nezbavilo zodpovednosti pred zákonom. To bude platiť bez ohľadu na to, ako sa tento konkrétny prípad skončí pred súdom.

To, ako sa red súdom tento prípad naozaj skončí, bude už samostatná rozprávka. Na rozdiel od rozprávok pre deti, naše súdy bývajú rozprávkami s otvorenými, často aj naskrz smutnými koncami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #nástenkový tender