Humorné konšpirácie

Irónia, náhoda, čaro nechceného? Igor Matovič nám spestril minulú uhorkovú sezónu obvinením Radoslava Procházku z pokusu o čierne financovanie svojej prezidentskej kampane. Spestrením tohtoročnej „uhorky“ je policajná akcia v Matovičovej rodinnej firme, zameraná na získanie prípadných dôkazov.

13.08.2015 22:00
debata (20)

Zhabanie firemného servera a policajné prehliadanie počítačových diskov je isto vec nepríjemná. Vždy je to vpád do súkromia firmy, aj keby mala účtovníctvo v absolútnom poriadku. Výkriky Matoviča a jeho momentálneho partnera Daniela Lipšica o politicko-policajnej konšpirácii sú však plne v intenciách mentálneho sveta oboch menovaných, ktorí sa vytrvalo považujú za stokrát dôležitejších, ako naozaj sú.

Polícia opakovanie žiadala konateľa Matovičovej firmy o poskytnutie účtovných dokladov týkajúcich sa inzercie v regionálnej tlači, ktorú vydáva. Čo mali v Národnej kriminálnej agentúre robiť, keď jedinou odpoveďou, ktorú dostali, bolo tvrdenie, že je to nemožné, pretože je toho strašne veľa? Odložiť prípad ad acta, pretože tak im to povedal konateľ?

Rozvíjať teórie o tom, ako je pre oligarchov nebezpečný Matovič, znamená vydať sa do ríše nespútaného humoru.

Sú prípady, keď by policajti mohli konať i menej horlivo, pretože predpisy a zákony im dávajú aj iné, príjemnejšie možnosti. Laikovi je ťažko hodnotiť, či mali v tomto prípade naporúdzi ešte nejaké iné postupy. Ale nejako konať museli. Ako? Nech im poradia odborníci Matovič s Lipšicom.

Tí im však neporadia, pretože im vyhovuje rozvíjať fantazmagórie o policajtoch, ktorí konajú v službách oligarchov proti čestným politikom, ktorí keby sa dostali k moci, boli by pre oligarchov nebezpeční. Naozaj? A kedyže sa to u nás tie oligarchické štruktúry rozvíjali a rozrastali, keď nie i počas troch vlád, v ktorých mal Lipšic angažmán? A nie ktovieaké angažmán. Dvakrát bol priamo ministrom silových a justičných rezortov!

Rozvíjať teórie o tom, ako je pre slovenských oligarchov nebezpečný Igor Matovič, znamená vydať sa do ríše nespútaného humoru. Ak by mali byť naozaj vyľakaní z tohto šaša s hustými rečami a nulovými skutkami, bol by zázrak, že vôbec dosiaľ dokázali prežiť, nieto ešte prosperovať.

Nehovoriac ešte o jednej veci. Matovičov koaličný potenciál sa nebezpečne približuje nule, a to nehovoríme o Smere, ale o ostatných opozičných stranách, ktoré majú aspoň štipku pudu sebazáchovy. Inými slovami, na Slovensku teraz nie je relevantná politická sila, ktorá by ho posadila do nejakého naozaj dôležitého kresla. O Lipšicovom koaličnom potenciáli je škoda sa baviť, pretože Lipšicovi momentálne chýba potenciál aspoň sa do parlamentu dostať.

Kto by mal záujem pol roka pred voľbami likvidovať politikov, ktorí sa k moci nielenže s najväčšou pravdepodobnosťou nedostanú, ale ešte aj odoberú hlasy vážnejším protivníkom? Ak by toto mala byť politicko-policajná konšpirácia, patrila by k najhlúpejším v našich dejinách.

Celkom na záver: nezačalo sa to celé náhodou tak, že sa nahrávač Matovič zahral na pátrača, aby mohol obviniť Procházku, a potom nechcel k dôkazom podať príslušnú dokumentáciu?

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Igor Matovič