Dróny

Bežne sa nimi nakrúcajú zábery z vtáčej perspektívy, využitie našli aj v stavebníctve, archeológii či pri monitorovaní stavu budov. V Číne dokonca slúžia na doručovanie balíkov. S drónmi sa stretávame čoraz častejšie.

26.08.2015 09:00
debata (2)

Bezpilotné lietadlá a vrtuľníky vznikli pôvodne pre potreby armády. Vďaka technologickému pokroku a klesajúcim cenám sú však dostupné čoraz širšiemu okruhu ľudí. Len v Spojených štátoch sa ich podľa odhadu odborníkov predá tento rok okolo 425-tisíc.

Každá vec je však zneužiteľná a dróny nie sú žiadnou výnimkou. Paparacovia ich už bežne používajú na špehovanie celebrít. Je zrejmé, že tým dochádza k porušeniu práva na súkromie. Vo Varšave sa zasa minulý mesiac lietadlo takmer zrazilo s drónom. Ohrozené tak boli životy 108 ľudí. Nehovoriac o tom, že teroristi ho môžu použiť na dopravu výbušnín. Keď sa vo februári dróny niekoľkokrát objavili na večernej parížskej oblohe, tak vyvolali vo Francúzsku značné obavy z možných teroristických útokov.

Európska komisia preto pripravuje legislatívu, ktorá upraví ich používanie s cieľom zaistiť bezpečnosť ľudí a ochranu ich súkromia.

Na Slovensku síce žiadny významnejší incident doteraz nebol zaznamenaný, ale minulotýždňový konflikt, keď redaktori z bulváru chceli miesto leteckého nešťastia pri obci Červený Kameň snímať drónmi a Dopravný úrad im to zakázal, môže byť predzvesťou, že k takýmto situáciám bude dochádzať čoraz častejšie.

Aj keď zákony upravujúce používanie bezpilotných zariadení už u nás existujú, dôležité je, aby sa dohliadalo na ich dodržiavanie. Lebo ak máme oficiálne zaregistrovaných iba 6 drónov, no predaných je niekoľko tisíc, tak niečo nie je v poriadku. Keď sa niečo stane, potom bude neskoro pátrať po ich majiteľovi…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpilotné lietadlá #drony