Čakajte, ste v poradí

Alojz Hlina možno rád budí pozornosť cirkusantskými kúskami, problém s nebankovkami si však vymýšľať nemusí. Keby naša polícia konala proti úžerníckym firmám aspoň spolovice tak rázne akovo štvrtok pri použití „chmatov a hmatov“ na poslanca Národnej rady SR pred sídlom jednej z nich, všeličo už u nás mohlo vyzerať inak. A veru nie horšie.

04.09.2015 22:00
debata (37)

Nebankovky sa správajú plne v logike slovenského kapitalizmu. Napokon na svojej strane majú aj podaktorých tzv. expertov. Ak budete opäť počuť, ako niekto vysvetľuje, že to či ono zákonné opatrenie alebo tá či oná regulácia podmienok trhu je nanič, pretože „firmy sa aj tak zariadia po svojom“, vedzte, že v deviatich prípadoch z desiatich je za tým presne tá istá pokrútená logika.

My žijeme v divokom kapitalizme karpatského typu. V ňom je možné, aby takmer tristo nebankoviek veselo podnikalo aj bez licencie.

V rámci regulácie trhu s úvermi prijala Národná rada zákon, ktorý určuje stropy cien úverov poskytovaných nebankovkami. Nie dokonalý, ale predsa aspoň nejaký zákon. Podľa spomínanej logiky sa parlament namáhal celkom zbytočne, pretože nebankovky sa aj tak „zariadili po svojom“. V praxi to znamená, že nejedného nešťastníka zoderú z kože napríklad pomocou hromadných akožepôžičiek: namiesto tritisíc eur vám požičajú trikrát tisíc. S trojnásobnými poplatkami, ktoré vám vyprázdnia peňaženku rovnako, ako keby nijaký zákon neplatil. V lepšom prípade vás okradnú, v horšom skončíte na dlažbe po darebáckej exekúcii.

V rámci regulácie trhu s úvermi začala Národná banka Slovenska prehodnocovať licencie nebankových spoločností. Dokiaľ nebude mať ktorákoľvek z nich platnú licenciu, nesmie podnikať. Toto pravidlo je celkom jednoduché a zrozumiteľné. Ak by ste prišli do realitnej kancelárie a žiadali, aby vám vydali kľúče od nového domu, pretože veď vy ste už požiadali banku o úver, zaťukajú si na čelo a ukážu vám dvere. Ak by ste prišli do dopravnej firmy a pýtali si miesto šoféra autobusu s tým, že veď ste sa už zapísali do autoškoly, možno vám do tých dvier pomôžu aj fyzicky.

Lenže my žijeme v divokom kapitalizme karpatského typu. V ňom je možné, aby takmer tristo nebankoviek veselo podnikalo aj bez licencie. Ako? „Zariadili sa po svojom.“ Tak niektoré tvrdia, že nepožičiavajú, iba „registrujú nové žiadosti o pôžičky“ dovtedy, kým nedostanú licenciu, o ktorú žiadali. Iné podnikajú naplno a ešte sa sťažujú na Národnú banku, ktorá by im vraj mala aspoň dopredu dať vedieť, či licenciu dostanú, alebo nie… Že podvádzajú ľudí, od ktorých nelegálne zhromažďujú osobné údaje a udržiavajú ich v omyle, že licencia je už na ceste, a to sa asi len poštár niekde po ceste zabudol? Že hrubo porušujú zákon, keď ľuďom požičiavajú aj bez licencie? No a?

Keby sa takto správal nejaký podnikateľ v normálnom prostredí, skončil by veľmi rýchlo. Nielen bez licencie, ale aj bez účtov a na istý čas možno i bez slobody. Takéto masové porušovanie zákona je možné naozaj asi iba v krajinách, v ktorých vám úrady skočia po krku pre päť centov. Keď však niekto protiprávne okradne vás, odkážu vám prinajlepšom, aby ste vyčkali: ste v poradí. V poradí čakateľov na právny štát.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Alojz Hlina #nebankové spoločnosti