Mečiar večne živý?

Štefan Harabin je čosi ako Vladimír Mečiar nášho súdnictva. Nik nespochybňuje, že sa do funkcií dostal legitímnou cestou.

08.09.2015 15:00
debata (47)

On však považuje za hlboko nelegitímne, že musí z tých funkcií raz aj odísť. Fakt, že jeho politická časť kariéry kedysi súvisela priamo s osobou Mečiara, túto paralelu iba podčiarkuje.

Opozícia proti bývalému vládcovi našej justície je otvorená, silná a zásadná.

Výrečnou bola reakcia senátu Najvyššieho súdu, do ktorého bol nedávno prevelený. Členovia senátu vyhlásili, že Harabin bude síce v senáte 5T vedený, ale na jeho rozhodovacej činnosti sa nebude podieľať. Jednak preto, lebo to s nimi nebolo prerokované vopred, ale aj preto, lebo panuje „pretrvávajúca odborná a morálna disharmónia medzi pôvodnými členmi senátu 5T a sudcom Harabinom, ktorá bráni akejkoľvek pracovnej a medziľudskej komunikácii“.

„Odborná a morálna disharmónia“ je kulantne podaná, lenže veľmi silná výhrada, ďaleko za hranicami vágnych „názorových rozdielov“, ktoré sa v takýchto situáciách zvyčajne spomínajú. Opozícia proti bývalému vládcovi našej justície je otvorená, silná a zásadná.

Pohybovať sa v takomto prostredí a bez mihnutia oka sa pokúšať opakovane o protiúdery, to chce človeka vskutku zvláštneho razenia. Alebo majiteľa rokmi tvrdenej epidermy. Alebo niekoho, kto metódami práce pripomína spomínaného „otca vlasti“.

Pre Harabina je totiž, podobne ako kedysi pre Mečiara, očividne legálne a legitímne všetko, čo mu dá nejakú výhodu, moc alebo mu aspoň dá za pravdu. Naopak, nezákonné, svojvoľné a politickou pomstou motivované je podľa neho všetko, čo mu výhodu odoberie, moci ho zbaví alebo je aspoň vyjadrením opačného názoru, ako má on.

Politickou pomstou podľa neho bolo, keď sudcovská rada NS celkom legitímne prijala návrh šéfky Daniely Švecovej na rozpustenie senátu, ktorý Harabin viedol, a na preloženie jeho členov do iných senátov. Politickou pomstou podľa neho nepochybne bude i to, keď bude o týždeň Trestnoprávne kolégium rozhodovať o tom, či Harabin zostane ďalej na jeho čele, alebo príde aj o túto funkciu.

Nie div, že nelegálne je podľa neho i to, keď sa na podnet Švecovej zíde kolégium, aby vyriešilo zmätočné rozhodnutia súdu okolo inšpekcie ministerstva vnútra. Čo je zmätok, na ktorom sa mohutne podieľal sám Harabin, keďže to bol jeho senát, ktorý najprv inšpekciu uznal a o pár mesiacov odrazu neuznal za legitímny úrad.

Podľa neho Švecová nemôže kolégium zvolať, keďže ho môže vraj zvolať iba predseda, čiže on. Rokovací poriadok však hovorí nielen to, že kolégium zvoláva predseda, ale aj to, že sa môže zísť na podnet predsedu súdu alebo ministra spravodlivosti, ak treba zladiť rozdielne stanoviská výkladu zákonov. A ak šéf kolégia nekoná, zrejme preto, lebo v prostredí „rozdielnych stanovísk“ sa mu dobre pracuje, neznamená to, že konať nesmú ostatní menovaní.

Keby Mečiar náhodou písal učebnicu mocenskej chytristiky, tento manéver – odcitovať z pravidiel iba to, čo sa mu v danej chvíli hodí – by v nej určite bol vysvetlený niekde hneď na začiatku. Našťastie, časy sa už pomaly menia. Dúfajme.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Vladimír Mečiar #Daniela Švecová