Nemá, Nedá, Nesrovná

Na to, aby bol priemerný obyvateľ hlavného mesta náchylný drukovať vedeniu tamojšieho Dopravného podniku, musel by mať najskôr klinicky preukázateľné masochistické sklony.

09.09.2015 09:00
debata (12)

Keď teda riaditeľ tejto firmy tvrdí, že primátor kritizuje vybrané podniky iba preto, aby si tam dosadil svojich ľudí, priemerný človek mlčí. Potom sa prizrie bližšie, a hľa – ono to naozaj tak vyzerá. Vyberte si.

Ivo Nesrovnal sa vo svojej kampani prezentoval ako svetaznalý právnik s ekonomickým zázemím, ktorý má problémy hlavného mesta v malíčku.

Dilema je o to horšia, že tak, ako to vyzerá s dopravou, vyzerá to s celým naším hlavným mestom. Z niekdajšieho sloganu o „krásavici na Dunaji“ je terč ľudovej tvorivosti, z ktorej „bradavica na Dunaji“ sa ešte aspoň dá odcitovať v novinách. Bratislava je obeťou všemožných dravcov s peniazmi a politickým krytím.

Výsledkom sú pomníčky ich spupnosti a nevkusu, meniace mesto na zlý sen profesora urbanistiky. Sklobetónové bizniscentrá, ku ktorým vedú cesty hodné Záborského Chujavy. Ceny ako vo Viedni, služby ako v… nechceme nikoho urážať. Cez Bratislavu preteká najviac peňazí na Slovensku, jej samotnej to však ubližuje, nie pomáha.

Priemerný obyvateľ by si myslel, že túžba stať sa primátorom takto skúšaného mesta musí byť tiež tak trochu spojená s masochistickými chúťkami. Alebo aspoň s riadnou dávkou pokory. Ale kdežeby.

Momentálny primátor Ivo Nesrovnal sa vo svojej volebnej kampani prezentoval ako ostrieľaný a svetaznalý právnik s ekonomickým zázemím, ktorý má problémy hlavného mesta v malíčku. V jeho prospech zdanlivo hovorili aj fakty. Bol poslancom zastupiteľstva Bratislavy a samosprávneho kraja, navyše bol predsedom komisie finančnej stratégie a pre nakladanie s majetkom hlavného mesta. Keď vám niekto taký povie, že vie, čo mesto potrebuje, budete mu veriť, že má o tom aspoň konkrétnu predstavu.

Čo zostalo z konkrétnej predstavy? Reči o tom, ako nemá (peniaze, kompetencie) a nedá (lebo všetci aj tak len prerábajú). O tom, aký je vlastne vyjavený z finančnej situácie hlavného mesta (V komisii pre finančné stratégie sa hrali počítačové hry na kapitalizmus?). O tom, akí zlí sú riaditelia mestských podnikov, a tak ich treba vymeniť. Bratislava samotná je zatiaľ ponechaná napospas ľudovej tvorivosti a developerským peňaženkám.

A sme v dnešku. Výberové konanie (pod dohľadom Transparency International) sa ešte neskončilo, na aspoň jednom papieri, ktorý dostali mestskí poslanci, sa však už skončilo. Aj s menami víťazov. Čuduj sa svete, práve takých, ktorí sú Nesrovnalovi blízki a o ktorých hovoril aj ten nesympatický šéf dopravy, ktorý má byť tiež vymenený. Ak je to podvrh, potom ozaj vydarený, pretože rodinkárstvo a podobné praktiky už u Nesrovnala pri dosadzovaní ľudí na magistrát zaregistrované bo­li.

„Mojou víziou je lepšia Bratislava, v ktorej sa ľuďom dobre žije. Bratislava už nezvládne ďalšie sľuby a nekončiace sa diskusie. Potrebuje skutočné riešenia,“ odpovedal pred rokom na svojom webe Nesrovnal na otázku, prečo kandiduje. Problém je, že aj my máme takú víziu. A preto mu odporúčame, aby už radšej nikdy nekandidoval.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dopravný podnik Bratislava #Ivo Nesrovnal