Za dôstojný život

Po minuloročnej generálke v Košiciach zažije v nedeľu pochod za život aj Bratislava. Takéto podujatia sa konajú na celom svete, zvláštnosťou toho slovenského je, že manifestácia za ochranu človeka od počatia prichádza v situácii, keď počet interrupcií je u nás na historickom minime.

18.09.2015 22:00
debata (5)

Povedať niekomu z tých, čo budú „radostne, plní sviežosti, vitality, empatie a úcty voči každému“ pochodovať ulicami hlavného mesta, že zmeny v reprodukčnom správaní sú podmienené množstvom faktorov, nielen náboženským vyznaním, hodnotami a názormi, ale v neposlednom rade aj ekonomicky a sociálne, by bolo asi hádzaním hrachu o stenu.

Ak by sme sa na vec pozerali čisto z hľadiska prírastku obyvateľstva, tak by sme mohli dospieť k názoru, že azda najväčšími zástancami „pro-life“, boli normalizátori v 70. rokoch, lebo vtedy svetlo sveta ročne uzrelo 80 až 100-tisíc tzv. Husákovych detí.

Faktom je, že tak málo detí ako v súčasnosti sa nerodilo nikdy predtým, ani v časoch vojny. Demografický pokles je realitou, no ako už bolo spomenuté, nemožno ho pripísať na vrub potratom. A homosexuáli sú v tom tiež nevinne… V tom sa organizátori zásadne mýlia.

Ak podľa prieskumu agentúry FOCUS až 70% žien vo fertilnom veku považuje za optimálne mať dve deti, pričom v súčasnosti na jednu pripadá iba 1,4 dieťaťa, treba hľadať príčiny tohto neutešeného stavu niekde inde.

Postoje žien k materstvu sa teda nezmenili, čo sa však zásadne zmenilo, je dostupnosť bývania pre mladých, nedostatok materských škôlok a vysoká nezamestnanosť. Preto by Slovensku viac ako manifestácia konzervativizmu, ktorého máme vrchovate, skôr pomohol pochod za dôstojný život mladých rodín, dôchodcov a príslušníkov všetkých menšín.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Pochod za život