Ruské ministerstvo pravdy

Urobiť z obete vinníka je nechutné. Povedať však našim severným susedom, že „Poľsko bolo tiež spoluzodpovedné za katastrofu zo septembra 1939", je priam zvrhlé.

27.09.2015 22:00
debata (109)

Je to ako napľuť na hroby šiestich miliónov obetí. V prepočte na počet obyvateľov žiadna iná krajina počas druhej svetovej vojny nestratila toľko ľudí ako práve Poľsko (cca 17 %). Popri troch miliónoch Židov o život prišli ďalšie tri milióny etnických Poliakov.

Každý školák vie, že druhá svetová vojna sa začala 1. septembra 1939 po útoku hitlerovských vojsk na Poľsko. Niektorí možno vedia aj to, že tomu predchádzalo podpísanie paktu Ribbentrop-Molotov (23. augusta 1939), ktorým si Nemci so Sovietmi rozdelili Poľsko, a tak mohol Stalin 17. septembra obsadiť východnú polovicu krajiny.

Napriek týmto všeobecne známym faktom sme svedkami ustavičných pokusov o prekrúcanie histórie zo strany súčasnej ruskej moci. Tam, kde začal Putin v máji, keď sa snažil ospravedlniť pakt Ribbentrop-Molotov, pokračuje ruský veľvyslanec vo Varšave Sergej Andrejev.

Mimo Ruska takéto útoky spochybňujúce historickú pravdu nemajú žiadny zmysel, skôr nás utvrdzujú v tom, že súčasný Kremeľ má bližšie k orwellovskému Ministerstvu pravdy, než ku skutočne demokratickej inštitúcii.

Takáto manipulácia s dejinami je určená predovšetkým pre domáce publikum, ktoré bolo roky masírované sovietskou propagandou. Napokon to, že dve najbrutálnejšie diktatúry takmer dva roky spolupracovali, bolo v našich končinách tabu až do pádu Berlínskeho múra.

Pre mnohých Rusov je však Sovietsky zväz stále zdrojom hrdosti. Režim to vie a snaží sa na tom stavať.

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #druhá svetová vojna