Formality nepostačia

Národná banka Slovenska dosiaľ udelila licenciu len zhruba dvadsiatke takmer z 300 nebankoviek operujúcich na Slovensku. Zdá sa, že svoju úlohu regulátora vzala konečne naozaj vážne.

29.09.2015 09:00
debata (2)

Okrem formalít sa však žiada ešte čosi navyše: NBS neudeľuje licencie pre licencie, ale preto, aby z trhu vylúčila podvodníkov. Tým, že udeľuje licencie aj niektorým subjektom s podvodníckou históriou, spochybňuje zmysel toho, do čoho sa tak „prísne“ obula.

To, že sú u nás nebankovky také rozšírené, je vcelku logické. Tie tri stovky požičovní nespadli z neba. Korene ich úspechu treba hľadať v 90. rokoch, keď si naša ekonomika požičiavala na medzinárodných trhoch za 25 a viac percent. Vtedy, keď boli banky zapojené do projektu „tvorby domácej kapitálotvornej vrstvy“. Ich zapojenie konkrétne spočívalo v tom, že vybraným jedincom a firmám udeľovali úvery, o ktorých muselo byť od začiatku jasné, že sa zaradia medzi takzvané zlé a nedobytné.

Čo nás stálo oddlženie bánk po konci tej éry, je už súčasťou histórie. Jej dedičstvom z hľadiska bežných občanov bolo vedomie, že dostať sa v banke k bežnému úveru je ako dostať sa na audienciu k Alžbete II. Pre mnohých sa však táto situácia veľmi nezmenila ani po znormálnení nášho bankového sektora. Našinci majú stále prinízke zárobky a primalý majetok použiteľný ako zálohu na to, aby sa dostali k normálnemu úveru. Kam sa majú obrátiť, keď sa dostanú do finančného problému?

Samozrejme, obrátia sa tam, kde sa ich menej vypytujú na ich majetkové pomery a nepožadujú od nich dokumenty potvrdzujúce ich solventnosť (výplatná páska postačí). Obrátia sa na niektorú z nebankoviek. Tá im síce nepožičia toľko a na tak dlho, ako by to spravila bežná banka, zato im však požičia veľmi ochotne. A tu sa začína problém.

Problém nie je v samotnej existencii nebankoviek, ale v pravidlách hry. Na rozdiel od bežných bánk slovenské nebankovky nepodstupovali takmer žiadne riziko. V súhre s exekútorskou mafiou sa im darilo svoje investície nielen vydobýjať späť, ale v niektorých prípadoch z toho urobiť paralelnú líniu svojho podnikania. Nezáleží na tom, koľkým ľuďom požičiate za nehorázny úrok, keď váš ozajstný zisk zabezpečia tí z nich, ktorých vďaka povestným malým písmenkám pod čiarou, alebo vďaka ich úplnej absencii, doslova pre pár eur oberiete o byt, dom či pozemok.

Ak chce NBS urobiť na trhu poriadok, nemôže sa sústrediť iba na formálne náležitosti žiadosti o licenciu. Podvodníci nie sú väčšinou žiadni mumáci; nie je pre nich problém žiadosť zaopatriť náležitosťami, ktoré na papieri vyhovejú zákonu i predpisom. Regulátor by sa mal pozerať i na históriu tej-ktorej nebankovky.

Koniec koncov, o vynaliezavosti podvodníkov hovorí i to, ako sa podaktorí dokázali pružne prispôsobiť novým pravidlám, schváleným pred rokom (reťazenie pôžičiek, čím sa znásobujú poplatky, a podobne). Na Slovensku budú nebankovky ako také ešte dlho prekvitať aj bez nejakej tej firmy s podvodníckou históriou. Akurát sa možno menej ľudí pre pôžičku ocitne v existenčných problémoch. A to bude len dobre.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #nebankovky