Milovník umenia

Máme to šťastie, že žijeme v slobodnej spoločnosti, a tak i umelci sú pri svojej tvorbe slobodní. Jedno obmedzenie tu však predsa existuje – materiálne. Súkromných donorov je u nás málo, a tak podporu kultúry preberá štát.

29.09.2015 22:00
debata (12)

To so sebou prináša riziká. Čo z toho, že grantová komisia zložená z odborníkov vyberie tie najlepšie projekty, keď v systéme existujú medzery, ktoré umožnia „nepohodlných“ umelcov odstaviť?

A práve tieto medzery v poslednom čase s obľubou využíva Marian Kotleba. Nepáči sa mu alternatívne tanečné divadlo? Tak mu jednoducho škrtne už odsúhlasenú dotáciu od ministerstva kultúry. Vraj bolo za hranicou slušnosti a dobrých mravov!

Irituje ho projekt Bábkového divadla na Rázcestí – Stop extrémizmu? Škrtne mu schválenú dotáciu. Je zrejmé, že pre extrémistu musí byť nesmierne ťažké podpísať sa pod niečo, čo je namierené proti nemu samému. V tomto prípade si však banskobystrický župan osvojil kompetenciu, ktorá mu nijako neprislúcha. Predseda samosprávneho kraja nie je člen grantovej komisie, je to len volený politik – úradník, ktorý je v tomto prípade len akousi prevodovou pákou.

Umenie je stelesnením slobody, preto sa ho každý autokrat snaží ovládnuť a premeniť na svoj obraz. Inak by bolo pre neho nebezpečné. Kotleba nie je výnimkou. Preto bojuje proti všetkému, čo sa prieči jeho videniu sveta.

A práve z tohto dôvodu je potrebné stále sa učiť prekonávať predsudky a xenofóbiu, podporovať duch tolerancie a inakosti. V tejto vypätej dobe to potrebujeme ako soľ. A ak sa o to niekto pokúša prostredníctvom divadelnej hry, robí veľmi záslužnú činnosť.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Bábkové divadlo na Rázcestí