Putin na ťahu

Plody schôdzky Baracka Obamu a Vladimira Putina sú také, aké mohli z neplodného stretnutia vzísť: trpké. Putin si overil, že Obama nevie, ako ďalej pri odstraňovaní islamistov z mapy Sýrie, zato si však mieni pýtať súhlas Kongresu s leteckými údermi proti silám Bašára Asada.

01.10.2015 09:00
debata (44)

Ak si niečo mohol overovať Obama, tak iba to, že keď sa ruské zbrane, dovezené nedávno do Sýrie, dajú do pohybu, neskrížia sa so zbraňami americkými. Neubehlo ani 48 hodín a ruské zbrane sa dali do pohybu. Ubezpečením o cnostných ruských úmysloch majú byť Putinove slová, že jeho letecké údery budú síce koordinované s útokmi Asadovej armády, ale zameriavať sa budú výlučne proti základniam a skladom teroristických síl.

Ak bude ruská ofenzíva proti teroristom úspešnejšia ako doterajšie západné, bude to Putinovo víťazstvo, ktoré umožní Asadovi prežiť.

Riziká sú úplne jasné. Jemne povedané, voľný výklad toho, kto je a kto nie je terorista, umožňuje Asadovmu režimu už štyri roky likvidovať akúkoľvek opozíciu – aj tú, ktorá nemá nič spoločné s ISIL či Al-Kájda. Putin sám, samozrejme, veľmi dobre vie, kto je a kto nie je terorista. Do podobnej akcie by sa však nikdy nepustil, keby mu zároveň nešlo o prežitie k Moskve lojálneho Asadovho režimu.

Svedčí o tom aj oznámenie Damasku, že je ochotný v súlade s ruským plánom dať pod medzinárodnú kontrolu svoje chemické zbrane. Na tomto oznámení je pozoruhodná ľahkosť, s akou Asadov režim priznal niečo, čo doteraz vehementne popieral – že totiž nejaké chemické zbrane má. Je celkom jasné, že k tomuto priznaniu ho doviedla Moskva, keďže Asadovou ochotou vyjednávať o chemických zbraniach padá jeden z hlavných dôvodov, pre ktoré sa v americkom Kongrese malo rozhodovať o leteckých úderoch proti nemu.

Ak si to zhrnieme, dostaneme nasledujúci obraz. Americké snahy posilňovaním opozície docieliť zmenu vlády v Sýrii zlyhali. Letecké údery medzinárodnej koalície proti základniam ISIL a Al-Kájda zatiaľ nepriniesli viditeľný výsledok. Spojené štáty nemajú motiváciu (a niektorí agilnejší členovia koalície, napríklad Francúzsko, zasa prostriedky) na to, aby poslali do bojov v Sýrii pozemné jednotky.

Putin takú motiváciu má, pretože ide o záchranu jeho spojenca Asada. Tento fakt Rusom poskytuje aj prostriedky: stačí ruské letectvo a iná technika – všetko ostatné, vrátane pozemných síl, dodá sýrsky prezident. Ak bude ruská ofenzíva proti teroristom úspešnejšia ako doterajšie západné, bude to Putinovo víťazstvo, ktoré umožní prežiť aj Asadovi. Prinajhoršom mu zaistí vstupenku za okrúhly stôl o budúcnosti Sýrie.

To by bol ešte ten lepší výsledok. Horší nastane, keď sa ruské vojenské angažmán vyznamená povestným nezáujmom Moskvy o „collateral damage“ (sýrski civilisti) a použitím Asadovho know-how v otázke, koho všetkého treba považovať za teroristu.

O tom, čo všetko sa môže diať, keby Rusi zaútočili priamo na opozičné frakcie, ktoré majú podporu USA a Západu, radšej ani neuvažujme. Otázka, či ktorýkoľvek z načrtnutých scenárov môže znamenať aj koniec občianskej vojny a zastavenie exodu miliónov Sýrčanov, zostáva zatiaľ bez odpovede.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Barack Obama #Vladimir Putin