Fico a "jeho" socialisti

Hlasovanie Slovenska proti zavedeniu utečeneckých kvót môže v niekom vyvolať otázniky nad mierou solidarity, ale je za hranicou zdravého rozumu navrhovať za to trest. Ním by malo byť pozastavenie členstva Smeru v Strane európskych socialistov (PES), ako si želá vodca jej frakcie v Európskom parlamente Gianni Pittella. Mnohí kolegovia mu pritakávajú.

04.10.2015 17:00
debata (17)

PES je vskutku pozoruhodný klub, ktorý používa zvláštny meter. Či skôr mlčí, keď by sa mal hlasno ozvať.

Snaha potrestať Roberta Fica má súvisieť aj s tlakom na Európsku ľudovú stranu, aby podobne zasiahla proti Fideszu maďarského premiéra Viktora Orbána za budovanie bariér na hraniciach. Keď utečenecká kríza ešte nebola témou číslo jeden, prečo čušali špičky PES, keď v januári 2014 Bulharsko vedené socialistickým premiérom Plamenom Orešarským začalo stavať múr pozdĺž Turecka, aby sa bránilo prílevu sýrskych migrantov?

Pán Pittella, ako sa vám pozdáva Fatah s postavením pozorovateľa, ktorý velebí teroristku?

Podľa stanov má procedúru so Smerom začať predseda PES Sergej Stanišev. Mimochodom, rovnaký človek, ktorý v tejto funkcii na jar 2014 apeloval na oslobodenie Marwana Barghútího, teroristu, ktorý je v izraelskom väzení za organizovanie vlny atentátov. Dostal päť doživotných trestov. Jeho prepustenie malo byť podľa Staniševa dôležitým krokom v mierovom procese medzi Izraelom a Palestínčanmi. Stále sedí za mrežami, spoza ktorých na jeseň 2014 vyzval na tretiu intifádu proti Izraelu… Pán Stanišev, čo poviete na takého „mierotvorcu“?

PES sa tvári, že stelesňuje zoskupenie hodnôt (s hrejivými prívlastkami moderné atď.). Kto si osvojí logiku podľa Pittellu a jemu podobných, mal by trúbiť na rumunských kolegov. Sirénu nepočuť, nad čím sa už pozastavili konkurenční európski ľudovci. Žiadna vidina trestu napriek tomu, že socialistický premiér Victor Ponta je už so svojou veľkou korupčnou kauzou na najvyššom súde. V podstate je to podobný prístup ako nedávno k bulharským kolegom v PES. Supermoderný klub eurosocialistov sa prizeral na škandály vlády socialistu Orešarského, ktorá nakoniec pod tlakom demonštrácií padla v lete 2014.

Nuž, pokračujme o hodnotách či o „hodnotách“. Napríklad by sa dalo obsiahlo o tých, čo belgickí socialisti presadili v parlamente, ktorý povolil eutanáziu detí v prvom štáte na celom svete… Milosrdná smrť, alebo odporný súhlas so samovraždami chorých najmenších pacientov, ktorí ešte nechápu hranice medzi životom a smrťou?

Pokračujme trebárs aj o palestínskom hnutí Fatah, ktoré má štatút pozorovateľa PES od jesene 2012. (Stanišev sa preto prihováral za Barghútího.) Mahmúd Abbás, palestínsky líder a vplyvný člen Fatahu, udelil v máji tohto roku vyznamenanie Vojenská čestná hviezda Fatime Barnáwiovej, ktorú nazval „prvou väzenkyňou modernej palestínskej revolúcie“. Stále pritom neľutuje, o čo sa pokúsila. V roku 1967 nastražila bombu do kina v Jeruzaleme, aby pozabíjala nevinných civilistov. Bezpečnostné zložky, našťastie, odhalili nálož. Izrael ju odsúdil na doživotie, po desiatich rokoch ju omilostil.

Pán Pittella, ako sa vám pozdáva Fatah s postavením pozorovateľa, ktorý velebí teroristku?

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #kvóty #migranti