Šanca na reparát

Podľa všetkých prieskumov volebné preferencie Kotlebovej strany napriek varovaniam niektorých politológov nerastú. Zostávajú hlboko pod limitom zvoliteľnosti do Národnej rady SR. Dokonca aj v Banskobystrickom kraji, kde pred dvoma rokmi zvíťazil vo voľbách župana.

05.10.2015 08:00
debata (81)

Fantazmagória o tom, že vysokú nezamestnanosť vyrieši tým, že nakúpi tisíce krompáčov a ľudia bez práce budú predpotopným spôsobom budovať cesty, sa nenaplnila. Županovi sa nepodarilo rozviazať ani gordický uzol rómskej otázky, vlastne sa o to ani nepokúsil.

Fiaskom sa skončili jeho xenofóbne „spanilé jazdy“ ohľadom protestov proti utečencom z Blízkeho východu v Prahe, Trnave a Gabčíkove. Zo zatuchnutého arzenálu ľudáckeho režimu mu v tejto situácii prišli vhod pseudopredstavy Šaňa Macha o usmerňovanom Slovensku. Teda, že nezávislých pracovníkov kultúry sa síce nedá automaticky prevrátiť na nacistickú ideológiu, ale akýmsi jemnejším spôsobom by sa k nej mohli priblížiť.

Cieľom náčelníka bystrickej župy sa stala nadstavba spoločnosti – ideológia, umenie a školstvo. Po tom, čo Marian Kotleba dal „na počesť“ štátneho sviatku výročia SNP vyvesiť čierne zástavy, pristúpil k diskriminácii kultúrnych zariadení, ktoré netancujú tak, akoby si to on vo svojich zvrátených myšlienkach predstavoval. Znemožnil dotácie pre progresívny festival divadla Štúdia tanca a pre projekt Stop extrémizmu najznámejšieho slovenského bábkového divadla Na rázcestí v Banskej Bystrici. Najnovšie má dôjsť k faktickej likvidácii legendárneho gymnázia v Kremnici so 160-ročnou tradíciou.

Banskobystrickí divadelníci rozbehli verejnú zbierku na podporu realizácie projektu, ktorý má pripomenúť, čo je to sloboda slova a umelca. Tí, čo na strednom Slovensku využili svoje volebné právo v prospech neoľudáckej autokracie, dostali teraz šancu na reparát.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrická župa