Silné aj slabšie činy

Štátny rozpočet na rok 2016 je veľkou šancou na to, aby sa ekonomické pomery na Slovensku konečne zmenili. Rozpočty posledných rokov boli prípravou na to, aby sme sa dostali do štádia, keď bude k dispozícii viac voľných peňazí.

07.10.2015 22:00
debata (3)

V uplynulom období sa skôr hasilo všetko, čo horelo. Podfinancované zdravotníctvo, školstvo, vysoký deficit, rastúci štátny dlh. Vlády prichádzali s úspornými opatreniami, polemika sa viedla o tom, či zvyšovať dane z príjmu, alebo spotrebné dane, čo všetko zdražovať. Deprimujúca doba. Popri Jóbových zvestiach ľudia ustavične počúvali o tom, ako sa všade naokolo niekto nabaľuje na štátnej kase.

Niečo sa už zmenilo a niečo ešte musí zmeniť. Je zlé, že sa stále objavujú pochybnosti o transparentnosti štátnych nákupov. Systém treba nastaviť tak, aby na zlyhanie ľudského faktora nebol priestor. To, čo sa celkom zmenilo, je, že sa verejné financie ozdravili a pokladňa štátu umožňuje rozvoj. Diskusia sa presunula do toho, čo sú priority. Či je to znižovanie spotrebných daní, alebo daní z príjmu a odvodov. Súčasná vláda v rámci volebného mandátu pristúpila ku kombinácii poklesu rôznych daní s tým, že podporuje tých s nižšími a strednými príjmami. Či už sú to nižšie odvody, alebo pokles dane z pridanej hodnoty na potraviny, ide o opatrenia, ktoré ľuďom pomôžu.

Študentov a dôchodcov môže potešiť aj cestovanie vlakmi zadarmo či lacnejší plyn. Tu však už treba polemizovať. Bezplatné cestovanie sa malo podstatne lepšie pripraviť. Zastarané rýchliky sa preplnili a do viacerých spojov dôchodcovia už často lístok zadarmo vôbec nedostanú. Chýba tiež zrušenie podpory paralelných autobusov, čím by sa zlepšila ekonomika vlakových dotácií.

Podobne aj vratky za plyn idú v sume 48 miliónov eur na úkor štátnej kasy a nepomôžu ľuďom v bytoch ani domácnostiam, ktoré plynom nekúria. Oproti tomu sú dotácie na zatepľovanie či kúpu solárnych kolektorov a moderných kotlov výborné systémové opatrenia, na ktoré musíme zamerať ešte viac pozornosti.

Popri raste platov v biznise idú hore aj platy štátnych zamestnancov. Menej sa však hovorí o systémových krokoch, ktoré by sa dotkli väčšej efektívnosti v prebujnenej verejnej správe. Informatizácia musí napredovať rýchlejšie a potom by nebolo treba toľko úradníkov, pred ktorými navyše stoja stohy papierov.

Výborné je, že sa popri pozitívnych balíčkoch znižuje deficit verejných financií. Na druhej strane pri končiacom sa eurofondovom období sa ide šetriť aj na spolufinancovaní európskych projektov a lepší výber odvodov v Sociálnej poisťovni je na úkor budúcich penzií. V ďalších rokoch bude treba tieto výpadky nahradiť.

Vláda musí naďalej zlepšovať výber daní, čo je zatiaľ popri zavedení daňových licencií pre firmy najlepšie konsolidačné opatrenie. Ak sa podarí aj príchod automobilky Jaguar Land Rover a európske či americké trhy nevyrobia žiadnu novú ekonomickú krízu, o rok môže byť v štátnej kase ešte viac voľných zdrojov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #štátny rozpočet