Projekt za milión

Kauza konferencie TechMatch Slovakia, ktorá má podľa Slovak Business Agency (SBA) podporiť startup scénu a inovácie, má viacero stránok. Žiaľ, ani na jednej z nich to pre organizátora nevyzerá dobre.

09.10.2015 22:00
debata (4)

Ak vás náhodou zarazili anglické výrazy, nezúfajte. Startup je výraz pre začínajúci podnikateľský projekt, často ešte vo fáze zámeru. Slovak Business Agency je honosný názov pre agentúru pod ministerstvom hospodárstva, ktorá sa vo svojom minulom živote preslávila menej honosným narábaním s verejnými financiami.

Aj keby bol každý centík pri konečnom preverovaní účtov z konferencie čistý ako ľalia, zámer je velikášsky a realizácia pridrahá.

Ide o potomka NADSME: Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania. Kauza tunelovania fondov, kauzička hayekovci… Pamätáte sa? Samozrejme, osoby a fasády sa menia. Maniere však niekedy ťažko vyvetrať. To je však len jedna, aj to viac-menej anekdotická, stránka veci. Ostatné už také anekdotické nie sú.

Aj keby sme nežili na Slovensku, a teda by nás ihneď nezaplavilo podozrenie, že si niekto chce zo štátneho opäť trošku prilepšiť, suma 1,4 milióna eur za konferenciu o startupoch je neobhájiteľná. Neobhájiteľnou zostane, i keby mali byť obhájiteľné všetky jej jednotlivé položky. Akože ani tie nie sú.

Tisícové honoráre pre novinárov a blogerov či 12-tisíc eur za zabezpečenie wi-fi spojenia na päť dní sú iba dva príklady položiek, ktoré bijú do očí. Lenže aj keby bolo všetko v poriadku a v súlade s bežnými nákladmi na takéto konferencie (hlavný prednášajúci si za vystúpenie napríklad naozaj účtuje podobné cifry), zostáva tu otázka: Načo? Načo štát, ktorý na podporu startupov vyčlení 1,5 milióna eur na rok, ide minúť 1,4 milióna z nich na takúto konferenciu?

Skutočne neexistuje efektívnejší spôsob, ako podporiť začínajúce podnikateľské projekty, iba pozvaním marketingového guru zo Silicon Valley a pridruženú ekipu za tieto cifry do Bratislavy? Teória je krásna vec. Možno si v nej napríklad predstaviť, ako sa na základe tých piatich dní horúčkovitej výmeny vizitiek a vzájomného socializovania na Slovensko pohrnú ponuky za desiatky miliónov eur.

Rovnako si však tiež možno predstaviť, že nie. Chce niekto povedať, že keď štát minie 93 percent všetkých peňazí, ktoré na podporu začínajúcich projektov vyčlenil, na akciu s takto nepredvídateľným výstupom, minie ich racionálne?

Jednoducho, bizniskonferencie takéhoto typu môže štát podporovať či garantovať, vôbec však nemá prečo kompletne ich organizovať. Aj keby bol každý centík z minutej sumy pri konečnom preverovaní účtov čistý ako ľalia, zámer je v daných podmienkach velikášsky a realizácia pridrahá.

Ešte je tu na záver jedna drobnosť. Pre koho sa vlastne celá konferencia bude konať, ak ju už dnes húfne bojkotujú tí, ktorým má byť určená? Pre ministrov hospodárstva či financií, ktorí tam budú sedieť už len z titulu svojich štátnych funkcií? Nuž ale v takom prípade pôjde o mrhanie peniazmi na entú.

Keď sa zasa raz bude nejaký štátny predstaviteľ navážať do tretieho sektora, ktorý vraj iba míňa ťažké peniaze na pochybné projekty, treba mu to pripomenúť. Kam sa tretí sektor hrabe na štát!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #konferencia #startup