Technicky a politicky

Ťažko povedať, či je v Dunajskej Strede lepšie, alebo horšie Slovensko. Teraz tam však asi bude lepšie Maďarsko. Súdiac aspoň podľa poslanca maďarského parlamentu a podpredsedu Hnutia za lepšie Maďarsko – Jobbik, ktorý si v Dunajskej Strede otvoril vysunuté pracovisko.

15.10.2015 22:00
debata (4)

Technicky vzaté, Istvánovi Szávayovi nič nebráni v tom, aby sa pravidelne stýkal s občanmi ktoréhokoľvek európskeho štátu, teda aj Slovenska. Ani v tom, aby sa zaujímal o problémy, ktoré vo svojich krajinách pociťujú. A keďže ide o legálnu stranu, ktorá má svoje (nemalé) zastúpenie v národnom, ale aj v Európskom parlamente, nikto mu nemôže brániť ani v tom, keď sa mu zachce šíriť blahodarnú propagandu svojej strany. Kedykoľvek a kdekoľvek. To je však všetko iba technicky vzaté. Politicky vzaté je to trošku inak. Alebo aj celkom zásadne inak.

Aktivity Jobbiku na našom území nemôžu ani len teoreticky prispieť k ničomu inému ako k opätovnému rozdúchavaniu vzájomnej nedôvery a nevraživosti.

Strana Jobbik je politickým zosobnením náreku maďarských iredentistov nad tragikou svojich národných dejín. Pravda s tým, že maďarským iredentistom pritom ani nepríde na um spýtať sa, čo všetko predchádzalo tomu, že ich kráľovstvo v 20.storočí napokon skončilo tak, ako skončilo. Napríklad, že si násilnými pokusmi o pomaďarčenie všetkých nemaďarských národov Uhorska tieto národy najprv odcudzilo, a potom celkom znepriatelilo. Alebo ako to neskôr celé korunovalo aktívnou účasťou na rozparcelovaní a okyptení Československa, čím si veľká časť Maďarov na Slovensku vyslúžila príslušný povojnový dekrét o odsune.

Zďaleka nie všetko, čo sa Maďarom v minulom storočí v okolitých štátoch dialo, bolo správne či spravodlivé. Skutočná tragédia dejín však spočíva v tom, že nič z toho, čo sa im dialo, sa nedialo celkom bez histórie. Problém iredenty, a teda aj problém zoskupení, ako je Jobbik, spočíva v tom, že chcú „naprávať krivdy“, ktoré sa udiali Maďarom, bez reflexie krívd, ktorých sa Maďari dopúšťali na iných. Ak mali veľkomaďarskí šovinisti k obyvateľstvu niekdajšieho Felvidéku vzťah ako k druhoradému národu paholkov a slúžok, majú ho taký dodnes.

Družne si zanôtia akurát s extrémistami rovnakého typu, ako sú oni sami – keď ide o to nenávidieť a ponižovať nejakého „spoločného nepriateľa“: Rómov či utečencov. Potrebujú sa však aj vtedy, ak práve na niekoho spoločne nekydajú – maďarskí a slovenskí extrémisti sú dve strany tej istej mince.

Ak teda nechceme prispievať na volebnú kampaň banskobystrickému županovi a jeho politickému mančaftu, bude najlepšie poďakovať sa maďarskému poslancovi za jeho „Prvú, ojedinelú iniciatívu, ktorá má zvýšiť kvalitu vzťahov s Maďarmi za hranicami“ a urobiť všetko preto, aby sa ako prvá a ojedinelá aj čím skôr skončila. Akoby Viktor Orbán nebol sám osebe dosť veľkým problémom (aj keď momentálne je naším veľkým kamarátom, všakže).

Nacionalistický, antisemitský a iredentistický Jobbik, ktorý Orbánovi doma stále dýcha na chrbát, je naozaj ešte onakvejšia káva ako Fidesz. Jeho aktivity na našom území nemôžu ani len teoreticky prispieť k ničomu inému ako k opätovnému rozdúchavaniu vzájomnej nedôvery a nevraživosti.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Jobbik