Nemecké precitnutie

Ak si niekto pred časom dovolil poznamenať, že politika otvorených dverí, ktorú presadzovala kancelárka Merkelová, je nerealistická a treba hľadať spôsob, ktorým by sa prílev imigrantov do Európy obmedzil, bol označený za rasistu a xenofóba.

30.10.2015 10:00
debata (91)

Kancelárka pri každej príležitosti s priam náboženským zápalom opakovala mantru: „Zvládneme to!“ Akákoľvek skepsa bola neprípustná.

Prešli iba dva mesiace a Nemci postupne precitli z „letnej rozprávky“. Čoraz častejšie zaznievajú pochybnosti, či je takú obrovskú masu ľudí v takom krátkom čase možné zvládnuť. Podľa údajov ministerstva vnútra len v období medzi 5. septembrom a 15. októbrom prišlo do Nemecka 409-tisíc imigrantov. Mestá takýto masívny prílev ľudí nezvládajú. Najmä Bavorsko, ktoré je vstupnou bránou do Nemecka, už nemá kapacity. A to je i dôvod prečo z Mníchova zaznievajú také ostré slová adresované Berlínu. Bavorský ministerský predseda Horst Seehofer pred časom pohrozil žalobou na Ústavný súd, pokiaľ federálna vláda čoskoro neprijme „účinné opatrenia“ proti prílevu utečencov. O tom, že to myslí vážne, svedčí aj ultimátum kancelárke, ktoré vyprší túto nedeľu.

Neschopnosť ochrániť vonkajšie hranice nás doviedla k tomu, že v Európe vyrastajú ploty v jej vnútri.

Pochybnosti však nemajú iba predstavitelia konzervatívnej CSU. V minulosti zapálená mladá socialistka Andrea Nahles (SPD), dnes ministerka práce, je značne skeptická k uplatneniu utečencov na nemeckom trhu práce. Veľmi jednoznačne sa vyjadrila, že „nie všetci, ktorí sem prichádzajú, sú vysokokvalifi­kovaní“. Podľa Nahles je zamestnateľný iba každý desiaty imigrant. A to je zúfalo málo.

Aj keď sa nemecký minister vnútra hnevá na Rakúšanov za to, že im posielajú utečencov autobusom na hranicu, ako bumerang sa mu späť vracajú slová od jeho viedenskej rezortnej kolegyne, ktorá poznamenala, že obrovský prílev utečencov zapríčinilo práve Merlekelovej vyjadrenie, že Sýrčanov nebude posielať späť.

Situácia sa však veľmi rýchlo mení. Aj Rakúsko v stredu oznámilo, že uvažuje o výstavbe plota. Je príznačné že v Európe, kde vládne prehnaná politická korektnosť, kancelár Werner Faymann nehovorí o ostnatom drôte, ale o „technickom zabezpečení“.

Tak či onak, nech už ten žiletkový plot nazveme akokoľvek, neschopnosť ochrániť vonkajšie hranice nás doviedla k tomu, že v Európe vyrastajú ploty v jej vnútri. Keď to pred dvomi mesiacmi robili Maďari chrániaci Schengen, tak sa na nich spustila kritika. Keď to teraz idú robiť Rakúšania, tak sa to zabalí do rečičiek o „technickom zabezpečení“ a Brusel mlčí. Pre takéto správanie existuje jediný výraz – pokrytectvo!

Ak sa spustí dominový efekt a postupne sa začnú uzatvárať hranice (a všetko nasvedčuje tomu, že sa uzavrú), tak desaťtisíce utečencov zostanú „zaseknuté“ uprostred zimy a blata kdesi na Balkáne. Možno si potom nemecká kancelárka uvedomí, že skôr než začne „páchať dobro“, je nutné veci premyslieť.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenci