Rakúska otočka

Hovorí sa, že len hlupák nemení názory. Pri sledovaní aktuálneho politického vývoja v susednom Rakúsku sa zdá, že vláda vo Viedni si tieto slová zobrala za svoje.

04.11.2015 10:00
debata (29)

Za piruety, ktoré predvádza dvojica Faymann – Leitnerová, by sa nemusel hanbiť ani Sabovčík. Kým ešte nedávno bol v súvislosti s utečeneckou krízou krajinám visegrádskej štvorky vyčítaný nedostatok súcitu, rekordný počet utečencov, ktorí prišli minulý mesiac na starý kontinent, prispel k vytriezveniu aj u našich západných susedov.

Viedeň, ktorá doteraz na celú vec hľadela optikou „hodnôt“ a na adresu krajín V4 nešetrila kritikou, narazila na tvrdú realitu a jej politika prechádza postupnou zmenou. Samozrejme, tak ako nie je možné otočiť loď o 180 stupňov okamžite, ani politické postoje nemožno zmeniť odrazu.

A tak nás kancelár Werner Faymann s vážnou tvárou minulý týždeň presviedčal, že na rakúsko-slovinských hraniciach nejdú stavať plot, ale „technické zabezpečenie“. Možno si myslel, že keď použije tento newspeak, bude to vyzerať vznešenejšie, lenže plot zostáva plotom, nech ho nazveme, ako chceme.

Prešiel týždeň a kurz rakúskej vlády sa opäť pootočil: Viedeň, podľa vzoru Berlína, ide sprísniť azylové predpisy. Dá sa povedať, že rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v tejto súvislosti objavila Ameriku: vraj nie všetci, čo prichádzajú do Európy, hľadajú ochranu. Skôr im ide o nájdenie hospodársky atraktívnej krajiny.

Nás skeptických Stredoeurópanov, ktorí sme od začiatku tvrdili, že porušovanie predpisov nemožno kamuflovať žiadnymi „hodnotami“ ani zmenou pravidiel uprostred hry (všakáno pán Juncker), to môže len tešiť, lebo čím skôr k takémuto vytriezveniu dôjde, tým skôr sa Európania začnú baviť vecne a bez emócií.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci #migračná kríza