Sestry si nevymýšľajú

Na jednej strane je pravda, že protesty zdravotníkov už začínajú byť také časté a periodicky sa opakujúce, že hrozí, že verejnosť budú zaujímať čoraz menej.

08.11.2015 16:00
debata (30)

Nezabúdajme však na jednu vec: tentoraz to nie sú sestry, ktoré „si vymysleli“ protest. Aktívnym činiteľom je tu vláda, ktorá im vnucuje zákon, o ktorom sú zdravotníci presvedčení, že je zlý.

Stačí spomenúť slová prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej pre Pravdu: „Túto akciu naplánovalo samo ministerstvo zdravotníctva. Tri roky ťahali prípravu zákona a bez akceptácie zásadných zmien ho predložili v júni.“

Sestre, ktorá ide domov k pacientovi podať mu infúziu, poisťovňa veľkolepo zaplatí jedno euro. To nie je neslušnosť. To je už oplzlosť.

Na tom, že protesty zdravotníkov sa obyčajne množia tesne pred koncom volebného obdobia, nie je nič pozoruhodné. Ak má niekto pocit, že politici jeho požiadavky ignorujú počas štyroch rokov, prečo by svoju kauzu nevyniesol na verejnosť vtedy, keď si ho politici nebudú môcť dovoliť ignorovať? Pred voľbami chce predsa každá vláda vyzerať vzorne. Alebo aspoň rozumne. Tak to bolo pred parlamentnými voľbami v roku 2006, keď rozhnevaní lekári zahádzali premiéra Mikuláša Dzurindu bielymi plášťami, aj pred Vianocami 2011 (a pred voľbami na jar nasledujúceho roka), keď dotlačili neústupčivú Radičovej vládu až k vyhláseniu stavu núdze a napokon k podpisu memoranda, ktorý zaručoval lekárom rast miezd.

Teraz je tiež pomaly pred Vianocami a dozaista pred voľbami. Nemáme zatiaľ žiadne správy o tom, že by ministra zdravotníctva Viliama Čisláka sestričky v nemocniciach, kam chodí vysvetľovať svoj návrh zákona o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov, niečím ohadzovali (vzhľadom na povahu ich práce by to vôbec nemuseli byť len pracovné plášte…). Ministerstvo dokonca tvrdí, že minister je pri vysvetľovaní mimoriadne úspešný. Reálny obrázok o schopnosti Čisláka presvedčovať sestry, že odmeňovanie, ktoré nezohľadňuje dĺžku praxe a ktoré sa netýka sestier v ambulanciách, je vlastne výborné, si budeme môcť urobiť už čoskoro. Najneskôr vtedy, keď vyjde najavo, koľko sestier v našom štáte podalo výpoveď.

Lenže, ako sa ukázalo pri podobnom proteste lekárov, vtedy už môže byť príliš neskoro na to, aby nás nečakal podobný chaos ako vtedy, keď si nikto nemohol byť istý, či ho v nemocnici bude mať kto ošetrovať. Budeme vtedy nadávať na slovenské sestričky a dokazovať, aké sú neschopné, neochotné a ešte ktovieaké (tak ako sa o to snažila kampaň proti lekárom), namiesto toho, aby sme upriamili pozornosť na politikov, ktorí robia zákon bez elementárnej diskusie s tými, ktorých sa má týkať?

V prospech sestier pritom neexistuje lapidárnejší argument ako porovnanie stotisícových odmien pre manažment Všeobecnej zdravotnej poisťovne s tým, že napríklad sestre, ktorá ide domov k pacientovi podať mu infúziu (ak odrátame humánny aspekt, potom povedzme aspoň to, že tým šetrí nemocniciam lôžkohodiny), tá istá poisťovňa veľkolepo zaplatí – jedno euro. To nie je neslušnosť. To je už oplzlosť.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #zdravotné sestry