Sýrsky pas

Nie je nič čudné na samotnom fakte, že po piatkovej tragédii v Paríži sa jedným dychom diskutuje aj o utečeneckej kríze. Po teroristických útokoch porovnateľného rozsahu v Madride či v Londýne bola Európa šokovaná. Dnes je nielen šokovaná, ale aj paralyzovaná utečeneckou krízou. Tá však nijako nezmenila rukopis terorizmu, zmenila iba sebadôveru Európy.

16.11.2015 13:00
debata (9)

V odsudzovaní státisícov ľudí, ktorí utekajú zo Sýrie do Európy, si môže Islamský štát podať ruku s európskou extrémnou pravicou. Celkom logicky. Utečenci sú pre islamistov zlou reklamou, pretože správny moslim predsa nemôže chcieť žiť medzi nevercami radšej ako pod ISIS. Naopak, moslimovia z celého sveta by mali utekať do samozvaného pravoverného „kalifátu“. ISIS preto pravidelne varuje ľudí v Sýrii a okolí vyhláseniami, že migrácia do Európy je neprijateľná. Podľa niektorých z nich sa dokonca život medzi nevercami rovná odpadnutiu od viery – čo fanatici, ako vieme, pokladajú za legitímny dôvod na vraždu.

Vraždiť Európanov a zároveň ich obrátiť proti ľuďom, ktorí utekajú pred mlynskými kameňmi Asada na jednej strane a ISIS na druhej strane, znamená z pohľadu islamistov dvojitý zásah do čierneho.

Samozrejme, z uvedeného vôbec nevyplýva, že islamisti sa nebudú pokúšať využiť utečeneckú vlnu vo svoj prospech. Keby cieľom nebolo niečo také odporné, ako sú masové vraždy, mohli by sme povedať, že ide o spojenie príjemného s užitočným. Chaos masovej migrácie naozaj umožňuje dostať ľudí do Európy bez toho, aby boli poriadne preverení a relatívne ľahko potom aj prejsť z krajiny prvého dotyku do ktorejkoľvek inej.

Na druhej strane, ak už by ste mali „na mieste určenia“ niekoho so sýrskym pasom (pravým, ukradnutým, falošným – na tom nezáleží), samozrejme sa ním pochválite. Vraždiť Európanov a zároveň ich obrátiť proti ľuďom, ktorí utekajú pred mlynskými kameňmi Asada na jednej strane a ISIS na druhej strane, znamená z pohľadu islamistov dvojitý zásah do čierneho.

Je šokujúce sledovať, ako ochotne milióny ľudí, vrátane politikov, Islamskému štátu na túto udičku naskakujú. Na spáchanie primitívneho masakra samopalom a výbušninami predsa žiaden „expert“ čerstvo prepašovaný zo Sýrie nebol potrebný. Hodil sa práve len ten jeho pas.

Európski politici sú povinní starať sa o bezpečnosť ľudí. Rovnako sú však povinní dodržiavať princípy, na ktoré po svojom zvolení prisahali. Nikto nehovorí, že je to ľahké, zvlášť v komplikovaných časoch, ako sú tieto. Lenže byť dobrým v dobrých časoch, to dokáže každý. Pointou je zostať ním aj v časoch zlých.

Európou musia prestať premávať desaťtisíce bezprizorných ľudí. Aj nedokonalé pravidlá sú stokrát lepšie, ako dnešný chaos a jeho následky: zbytočné utrpenie ľudí a nárast dopytu po extrémnych a autoritárskych politikoch. Európa zároveň musí obnoviť mier v Sýrii. Potláčať náboženský extrémizmus na Blízkom východe, ale aj v Európe samotnej.

Toto všetko (a ešte mnoho iného) sme však vedeli aj pred parížskym piatkom. Vedeli sme to aj bez toho sýrskeho pasu nájdeného na mieste činu. Netvárme sa preto prekvapene, no nedovoľujme si ani zlomyseľné výkriky typu: „Vidíte! Čo som hovoril?“ Rukopis terorizmu sa utečeneckou krízou nezmenil. To len my sa rozkladáme v priamom prenose.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Paríž #Islamský štát