Kolektívna vina?

Sú situácie, keď mlčať je zlato. Medzi ne patrí aj vyjadrenie premiéra Roberta Fica, že „monitorujeme každého jedného moslima, ktorý sa nachádza na území SR“.

18.11.2015 22:00
debata (57)

Na druhej strane, Fico povedal len to, čo je po 11. septembri 2001 bežnou praxou všade v Európe i Spojených štátoch – moslimské komunity sú pod väčším drobnohľadom tajných služieb. Napadlo by preto azda niekoho obviňovať politikov, že uplatňujú princíp kolektívnej viny, keď sa snažia zabezpečiť bezpečnosť vo vlastnej krajine?

Bomby neodpaľujú budhisti. Atentáty už nepripravujú ani príslušníci IRA či RAF, potenciálnu hrozbu v súčasnosti predstavujú islamistickí militanti. Privierať oči pred realitou je možno politicky korektné, ale absolútne nezodpovedné.

Napokon oproti Françoisovi Hollandovi, ktorý by deportoval Francúzov s dvojakým občianstvom podozrivých z extrémizmu, či Nicolasovi Sarkozymu, ktorý ide ešte ďalej a navrhuje označkovať a nasadiť elektronické náramky všetkým podozrivým z extrémizmu, sú Ficove slová v podstate nevinným prerieknutím.

Len na pripomienku, po útokoch na Pearl Harbor Američania preventívne internovali 120-tisíc Japoncov žijúcich na západnom pobreží USA. Aj keď z dnešnej perspektívy sa to javí ako rasizmus, ich vtedajšie úsilie eliminovať bezpečnostné riziko bolo úplne legitímne. Európa je vo vojne, a preto aj opatrenia sú výnimočné.

Keď mladí moslimovia po útokoch na satirický časopis dávali ostentatívne najavo „ja nie som Charlie“ a keď v utorok tureckí futbaloví fanúšikovia kričali Alláhu Akbar počas minúty ticha pred zápasom s Gréckom, tak sami vysielali signál, že ich zjednocuje nenávisť. A vtedy sa len ťažko rozlišuje, kde sa končí individuálna zodpovednosť.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #moslimovia #islamskí radikáli #teroristické útoky