Čo s II. pilierom

Druhý pilier zatiaľ prekonáva aj tie najhoršie očakávania. Priemerná výška neindexovaného doživotného dôchodku je zatiaľ 25,62 eura a priemerná výška nasporenej sumy, ktorá bola použitá na zakúpenie neindexovaného doživotného dôchodku, je 7 923,04 eura.

23.11.2015 14:00
debata (25)

K mesačnej sume ešte bude treba pripísať zhodnotenie úspor komerčných poisťovní na finančných trhoch, ktoré však vzhľadom na neistý vývoj na burzách bude blízke nule. V takom prípade platí, že sporiteľ dostane anuitu v takej výške, ako keby dal 7 923,04 eur do nejakého finančného ústavu na 3,9-percentný úrok.

Rozdiel je však v tom, že pri dosiahnutí takéhoto úroku by mu istina zostala a úspory v druhom pilieri po smrti sporiteľa získa poisťovňa. Z doterajších priemerných penzií z druhého piliera vyplýva, že priemerný sporiteľ by sa musel dožiť až 88 rokov, aby zo systému druhého piliera získali viac, ako doň vložil.

Aj to platí len nominálne, pri zohľadnení inflácie treba ešte zopár rokov pridať. Aktuálne sa muži v dôchodku dožívajú v priemere 72 rokov a ženy 79 rokov. Už len z tohto vidno, že poisťovne majú na úsporách z II. piliera slušný biznis.

Niektorí ekonómovia tvrdia, že onedlho budú do penzie chodiť ľudia z väčšími úsporami v II.¤pilieri a potom to bude lepšie. Prečo by však nejaká súkromná poisťovňa mala na malom Slovensku znížiť svoju maržu, keď jej zahraničná matka od nej chce opak?

V II. pilieri má 1,5 milióna Slovákov uložených 6,26 miliardy eur. Vankúš sa vytvoril za cenu rastu verejného dlhu. Rezervu pod vankúšom nie je zlé mať, otázka je, za akú cenu a komu to vlastne pomáha?

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodky