Všetky potrebné kroky

Britský premiér David Cameron presviedča parlament o nevyhnutnosti rozšíriť britské nálety na základne takzvaného Islamského štátu v Iraku o nálety na jeho základne v Sýrii. Nemecká kancelárka Angela Merkelová pripúšťa, že IS „nemožno poraziť slovami“. Na sýrskej oblohe sa očakáva prílet nemeckých lietadiel, predbežne prieskumných. Francois Hollande pokračuje vo svojej kampani za vznik širokej koalície proti terorizmu, tentoraz v Moskve. Otázky zostávajú.

26.11.2015 22:00
debata (7)

Minulý týždeň v piatok Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu číslo 2249, v ktorej konštatuje, že akcie IS v Sýrii predstavujú „globálnu a bezprecedentnú hrozbu medzinárodnému mieru a bezpečnosti“. Rezolúcia vyzýva členské štáty OSN, ktoré majú na to prostriedky, aby podnikli „všetky potrebné kroky“ na zničenie útočiska, ktoré si IS urobil v rozsiahlych častiach Iraku a Sýrie.

Cameron túto rezolúciu pripomína ako dôkaz, že rozšírenie vojenských akcií Veľkej Británie z Iraku na Sýriu má krytie Spojených národov. Také jednoduché to však nie je. Hoci formulácia „všetky potrebné kroky“ sa dá chápať ako voľný lístok pre použitie vojenskej sily, BBC pripomína, že rezolúcia nebola prijatá na základe článku VII Charty Spojených národov, ktorý umožňuje Bezpečnostnej rade schváliť vojenskú akciu.

Ak by mal Hollande v Moskve uspieť, musel by získať na svoju stranu Putina len niekoľko dní po turecko-ruskom incidente a primať ho, aby on prinútil Asada akceptovať účasť Západu.

„Všetky potrebné kroky“ je teda možné chápať aj ako všeobecnejšiu výzvu na medzinárodnú spoluprácu pri potláčaní IS. Alebo ako inštrukciu: sformujte koalíciu s jediným cieľom – zničenie IS – a potom možno príde aj na vojenskú akciu.

Sformovanie takej koalície však okrem iných vecí naráža na stále nevyriešený problém s Bašárom Asadom. Prezident Sýrie poslal vojenskú pozvánku Vladimirovi Putinovi do Moskvy. Západné lietadlá nad Sýriou však považuje za akt agresie. Nehovoriac o tom, že ešte donedávna boli pre západné vojenské sily prítomné v regióne legitímnym cieľom na zostreľovanie Asadove vlastné stíhačky.

Ak by mal Hollande v Moskve uspieť, musel by získať na svoju stranu Putina len niekoľko dní po turecko-ruskom incidente a primať ho, aby on prinútil Asada akceptovať účasť Západu. Pochopiteľne, s niečím takým nebude Asad nikdy súhlasiť, pretože jeho politické prežitie je späté výlučne s Rusmi. Západ mu politické prežitie celkom určite nezaručí.

Západné sily budú teda v Sýrii zrejme operovať na základe princípu ochrany svojej vlastnej bezpečnosti, pričom s Asadom sa nikto z nich baviť nebude. Dokumenty OSN v prípade boja proti terorizmu čosi také pripúšťajú (Afganistan). Je možné polemizovať o všeličom, ale o tom, že IS predstavuje bezpečnostnú hrozbu pre každého z nás – koniec koncov, práve o tom hovorí rezolúcia BR OSN – polemizovať nemá zmysel.

Okamžite sa však vynárajú dva problémy. Prvý, menší, znie: a čo Putin? Dobre, môžeme si prestaviť, že vznikne akási dohoda s Rusmi o súčinnosti v boji proti IS, aspoň na úrovni výmeny informácií. Lenže je tu ešte ten druhý problém: a ako má vyzerať víťazstvo? Nálety totiž definíciu „všetkých potrebných krokov“ určite nevyčerpávajú. Ani zďaleka nie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #koalícia #Islamský štát