Európske rotačky

Ekonomický rast je za určitých okolností možné podporovať tlačením nových peňazí. Treba však postupovať veľmi opatrne.

03.12.2015 22:00
debata (3)

Spojené štáty takto podporujú rast svojej ekonomiky už roky a nikto nevie, prečo to trh toleruje. V normálnom ekonomickom prostredí, ak sa vytlačia nové peniaze bez adekvátneho výkonu hospodárstva, mena devalvuje a úspory ľudí idú do zabudnutia. Doláru však trhy jednoducho veria. Americké vlády jedna za druhou posúvajú ďalej dlhový strop a život ide v starých koľajach. Všetci sa spoliehajú na to, že ekonomika USA časom všetko dobehne a dolár bude krytý. Je možné, že trhy niekedy stratia nervy, čo by bola katastrofa.

Vzhľadom na skúsenosti z USA sa na podobnú cestu dala Európska centrálna banka (ECB). Európska ekonomika sa po kríze zotavuje veľmi pomaly. ECB preto šliapla na plyn. Oznámila, že tlačenie peňazí nezastaví v septembri 2016, ale až koncom marca 2017. Oproti prvým plánom sa v ekonomikách 19 štátov eurozóny ocitne navyše až 360 miliárd nových eur a celkovo sa vytlačí 1,5 bilióna eur. Čo to znamená pre bežného Slováka? Ak má niekto zamestnanie v stabilnom odvetví hospodárstva, ktoré môže odolať aj prípadnej kríze, je dobrý čas na investíciu prostredníctvom úveru. Napríklad kúpa nehnuteľnosti v lukratívnej lokalite a jej prenajímanie.

Ak sa neobjaví iný globálny problém, nízke úroky na úveroch budú trvať zopár rokov. Možno dva, tri, možno až päť. Ceny nehnuteľností v Bratislave aj pre lacné úvery za posledný rok vzrástli o vyše desať percent. Je možné, že o ďalších pár percent ešte pôjdu hore. Zároveň by malo pribudnúť pracovných príležitostí. Nízke úrokové sadzby ľudia využijú na míňanie a firmy na investície, čo by malo znižovať nezamestnanosť. Ružové okuliare však treba radšej dať bokom.

Rotačky v skutočnosti euro oslabujú. O to viac, že USA sa chystajú úrokové sadzby zdvihnúť, lebo ich ekonomika je na tom vraj už dobre.

Globálnych rizík, prečo by všetko nemuselo vyjsť, je viac než dosť. Okrem niekoľkých konfliktov až vojen vo svete, napríklad bojov v Sýrii a na Ukrajine, je vážnym problém cena ropy či ekonomický vývoj Číny. Ak bude ropa stáť 40 dolárov tak ako teraz, je všetko v poriadku. Ale ak by sa ropa rýchlo vrátila na úroveň okolo 100 dolárov za barel, s tlačením peňazí môžu prísť problémy. Vážnym rizikom je inflácia. Teraz sa ECB borí s defláciou a to aj pre ceny ropy. Biznis potrebuje rast cien. Prípadné zdraženie ropy by však dvihlo infláciu a kroky banky by k tomu ešte prispeli. Inflácia by mohla znehodnotiť úspory ľudí.

Centrálna banka celkom určite vie o rizikách inflácie, ale aj devalvácie eura. Euro po správach o tlačení ďalších peňazí posilnilo, ale len zdanlivo. Trhy totiž čakali, že sa bude tlačiť viac ako 60 miliárd eur mesačne a rotačky pôjdu až do leta 2017. Rotačky v skutočnosti euro oslabujú. O to viac, že USA sa chystajú úrokové sadzby zdvihnúť, lebo ich ekonomika je na tom vraj už dobre. V každom prípade celá súčasná situácia je najmä príležitosťou na zdravé investície. Kto tento čas nevyužije, môže v budúcnosti banovať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #úvery #Európska centrálna banka #ekonomický rast