Reformovaný Schengen

Utečenecká kríza a teroristické útoky vo Francúzsku otriasli Schengenom v základoch. V obavách o vlastnú bezpečnosť sa množia úvahy o obnovení hraníc.

18.12.2015 22:00
debata (3)

To by však bol obrovský krok späť. Predstava, že kontrola na vnútorných hraniciach EÚ niečo vyrieši, je mylná, o. i. preto, lebo teroristi pochádzali priamo z Európy. Pohraničné stráže môžu u občanov akurát tak budiť falošný dojem, že štáty „niečo robia“. V skutočnosti však ide o zbytočné vyhadzovanie peňazí.

Ak má byť Európa bezpečnejším miestom na život, tajné služby musia lepšie koordinovať svoju činnosť, vymieňať si spravodajské informácie a predovšetkým únia musí lepšie chrániť svoju vonkajšiu hranicu.

Bezpečnosť niečo stojí. Ak niektorí kritici v minulosti Bruselu vyčítali, že na agentúru Frontex, ktorá zabezpečovala ochranu hraníc, sa vynakladá priveľa peňazí, mali by sa pripraviť na to, že z rozpočtu teraz pôjde ešte viac prostriedkov.

Je zrejmé, že jednotlivé krajiny nie sú schopné čeliť takému masívnemu prílevu utečencov, akého sme boli svedkami tento rok. Na druhej strane, ak by Taliani roky sami nehliadkovali v pobrežných vodách, situácia by bola ešte oveľa horšia.

Návrh na vybudovanie spoločnej európskej pohraničnej stráže je preto logickým vyústením snáh o reformu Schengenu. Ak by k tomuto kroku politici nepristúpili, je viac ako isté, že by sa jej časom ujali ľudia ako Le Penová a Wilders a bolo by „po paráde“.

Ak z niektorých štátov zaznievajú hlasy, že je to ďalší krok k federalizácii EÚ, čo vyvoláva obavy zo straty suverenity, treba povedať len dve veci: Európska únia je dobrovoľný spolok a nikto v ňom nikoho nedrží nasilu.

Gréci sú síce hrdý národ, no národná hrdosť sa končí v okamihu, keď si štát nedokáže udržať vlastnú kasu a zabezpečiť ani vlastnú hranicu. Azda najlepšie to vyjadril šéf Frontexu Fabrice Leggeri: „A aká je to suverenita, keď za jeden týždeň príde 20-tisíc utečencov a oni ich nedokážu zastaviť a skontrolovať?"

Na druhej strane však treba povedať, že Brusel, ktorý chce teraz prevziať opraty do rúk a naráža pritom na odpor niektorých členských štátov, nesie tiež istý podiel viny, lebo signály, ktoré prichádzali v minulosti z Grécka, spočiatku prehliadal. Keď Atény pred štyrmi rokmi prišli s iniciatívou na výstavbu plota na grécko-tureckej hranici, ktorý mal zabrániť narastajúcej migračnej vlne, z Bruselu prišla studená sprcha.

Dôvodom, prečo Európa ako celok musí prevziať zodpovednosť za ochranu hraníc a nemôže sa spoliehať na iných, je i to, že napriek dohode medzi EÚ a Tureckom aj naďalej každý deň na grécke ostrovy prichádza okolo štyritisíc utečencov. Hoci Ankara dostala nemalé peniaze, ukazuje sa, že nepodnikla takmer žiadne kroky na zníženie počtu migrantov do EÚ.

V lete sme si pripomenuli 30. výročie podpisu Schengenskej dohody. Ak o tento najväčší výdobytok európskej povojnovej integrácie nechceme prísť, tak nová spoločná európska agentúra na ochranu hraníc by mala začať pôsobiť čo najskôr.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #schengen #pohraničná stráž