Na škripec

Slovenské hradné zrúcaniny zažívajú novú vlnu drancovania. Človek by si pomyslel, čo už sa dá ukradnúť na nejakej ruine? Ale dá sa, dokonca všetko, čo nie je prikuté železnou reťazou o skalu.

21.12.2015 14:00
debata (1)

Len za poslednú sezónu zrejme organizovaná banda „vybielila“ päť hradov! Zlodeji sa špecializujú na stavebné miešačky, ale neohrdnú ani iným pracovným náradím a materiálom.

Cynizmus týchto lupičov je o to väčší, že neokrádajú štát, ale konkrétnych ľudí a ich občianske združenia, ktoré založili nadšení milovníci dejín a prírody. Ich cieľom je zastaviť deštrukčný proces, ktorý pozvoľna prebieha na pamiatkach aj preto, lebo im spoločnosť desaťročia nevenovala svoju pozornosť a peniaze.

Týmto dobrovoľníkom vôbec nejde o zisky. Pritom o svojom odhodlaní nielen rozprávajú, ale aj robia všetko, čo je ich v ich silách, aby pomníky našej histórie nezmizli definitívne, ale zachovali sa aj pre budúce generácie. V posledných rokoch, keď sa aktivisti zamerali najmä na vyčistenie hradných areálov od náletových drevín a na konzerváciu kamenných objektov, výsledky ich záslužnej činnosti sú už jasne viditeľné. Na prospech rozvoja zamestnanosti, cestovného ruchu a celého regiónu.

Nie každá skupina nadšencov na to dostáva dotácie od ministerstva kultúry a ústredia práce. Ich aktivity závisia aj od pochopenia sponzorov, miestnych úradov a neraz popri osobnom nasadení počas víkendov a dovoleniek aj od príspevkov z vlastnej peňaženky. A teraz vtrhne na stavenisko banda bezohľadných ignorantov… V stredoveku, keď sa hrady vykrádali, chytených lúpežných rytierov dávali na škripec. Tí dnešní vagabundi si nezaslúžia nič iné…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hrady #zlodeji #zrúcanina