Harry je nevinný

Aké šťastie, že tá skvelá publikácia Mediálna výchova v školskom vzdelávacom systéme, podľa ktorej sa naše deti majú mať na pozore pred Harry Potterom či Pánom prsteňov, má podľa ministerstva školstva slúžiť iba ako „učebný zdroj pre diskusiu“. Nuž teda diskutujme. Nie sme síce učitelia, sme však aktuálni či potenciálni rodičia. Aj o našich deťoch je tu reč.

02.01.2016 07:00
debata (9)

„Prevaha tohto typu kultúry, prichádzajúca na Slovensko zásluhou globalizačných tendencií z USA a zo západnej Európy, zapríčiňuje novodobé problémy v správaní sa mládeže a detí v podobe diskriminácie slabších a zdravotne postihnutých, príslušníkov národnostných menšín, chudobnejších. S tým súvisí šikanovanie, drogy, alkohol, kriminálna trestná činnosť, sexuálne násilnosti, ba aj vraždy,“ tvrdia zasvätene autori príručky.

Úvahy o tom, že deti, prepadnú zlu na základe nevhodnej rozprávky, sú minimálne také staré ako inkvizícia.

Fakt, že do tohto tvrdenia zahŕňajú aj reality šou, čo je väčšinou naozaj odpad, ktorý dáva pravý zmysel výrazu „televízny kanál“, by mal zrejme autorom slúžiť ako poľahčujúca okolnosť. Lenže neslúži. Čalamáda, v ktorej sa na jednej hromade ocitnú rozprávky, ktorých hlavní kladní hrdinovia sú, mimochodom, často práve slabší, chudobnejší a príslušníci menšín (okuliarnatá sirota Harry, hobit Frodo), s kašírovanou pseudorealitou televízneho odpadu, svedčí akurát o zmätku v hlavách autorov a „kvalifikovaných recenzentov“, ktorí príručku odporúčali vydať.

Úvahy o tom, že ľudia, a špeciálne deti, prepadnú zlu na základe nevhodnej rozprávky, sú minimálne také staré ako inkvizícia, ktorá po stáročia strážila ten jediný správny typ rozprávok pre deti i dospelých. A napriek tomu, že nepochybne existuje literatúra a umenie, ktoré môžu nepripravených ľudí, tobôž deti, uviesť do hodnotového zmätku, napriek tomu, že aj taký Mein Kampf je kniha, mravnostná inkvizícia je, a vždy aj bola, mimo.

Nezáleží na tom, či si dieťa vyberie za svojho hrdinu Harryho, Spidermana alebo Jánošíka, ak sa stotožní s odkazom, že dobro má víťaziť nad zlom a že dobro je na strane priateľstva, spolupráce, súcitu a ochrany slabších pred krivdami. Pravdaže, pokiaľ len nie je náhodou skutočným problémom autorov a recenzentov to, že niektorí hrdinovia prichádzajú „zásluhou globalizačných tendencií zo Západu“. V takom prípade im odporúčame medzi podozrivých presunúť aj tuláka Charlieho Chaplina, Olivera Twista, Vinnetoua, grófa Monte Cristo a mnoho ďalších hrdinov. Nebolo by to po prvý raz. Cenzorské reflexy majú tuhý korienok, všakže.

Pre zdravý duševný vývoj našich detí urobíme oveľa viac, keď ich budeme, pokiaľ to len bude možné, imunizovať pred realitou, v ktorej existuje násilie a diskriminácia slabších, vylúčených, menšín, žien. Pred realitou, v ktorej politici kvákajú o takzvaných neprispôsobivých v čase, keď „prispôsobiť sa“ okrem iného znamená aj uznávať a obdivovať právo silnejšieho, bohatšieho, šťastnejšieho… na lepší a plnší život v porovnaní s „plebsom“. Ak má byť podstatou detskej hry tréning na život, pozerajme sa v prvom rade na to, ako žijeme my, ich rodičia a vychovávatelia. Za to malý čarodejník z Bradavíc nemôže.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #ministerstvo školstva #mediálna výchova