Srdečné pozdravy z Ruska

„Smrť rieši všetky problémy. Kde nie je človek, nie je ani problém.“ Slová, ktoré v románe Deti Arbatu vložil spisovateľ Anatolij Rybakov do úst Stalinovi, sú síce vymyslené, no len máločo tak vystihuje vzťah mocných k ľuďom v minulom i súčasnom Rusku.

21.01.2016 22:00
debata (86)

V krajine, kde nepohodlní kritici režimu umierajú za nevyjasnených okolností, sa dá iba ťažko očakávať, že mocní dovolia, aby sa ich smrť vyšetrila a definitívne uzavrela.

Platí to aj v kauze Litvinenko, hoci umrel v zahraničí. Stopy od začiatku vedú do Kremľa, ale ani po včerajšom vyjadrení britského sudcu, že vraždu bývalého ruského agenta schválil pravdepodobne prezident Vladimir Putin, nie sme ani milimeter bližšie k pravde, ako sme boli pred 10 rokmi. Rovnako pravdepodobné môže byť aj to, že vraždu si objednal Berezovský, pre ktorého Litvinenko pracoval, alebo ruskí biznismeni, ktorým údajne pokazil kšeft…

Vieme, že v Litvinenkovom tele sa našli stopy po rádioaktívnom polóniu-210, ktoré sa ťaží iba v Rusku a jeho produkcia je pod prísnou kontrolou federálnych úradov, pričom jeho cena sa pohybuje v miliónoch dolárov. Vieme, že Litvinenko sa krátko pred smrťou stretol s agentmi Andrejom Lugovým a Dmitrijom Kovtunom. Vieme, že Lugovoj sa stal poslancom ruskej dumy a získal tak imunitu. Vieme i to, že minulý rok mu Putin udelil medailu Za služby vlasti.

Lenže čo z toho, keď ruská strana odmieta vydať oboch podozrivých. Dokiaľ Lugovoj a Kovtun nebudú vypovedať pred súdom v Británii, všetko sa bude dať komentovať iba slovom „pravdepodobne“.

Na druhej strane smrtiaca línia Litvinenko – Politkovská – Gajdar – Nemcov je dostatočne výpovedná. Úsudok si preto dokáže každý urobiť sám.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #polónium #Alexander Litvinenko