Spoluzodpovednosť

Tak si to vezmime poporiadku. Zo slovenských nemocníc v pondelok na základe hromadných výpovedí podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka odišlo 540 zdravotných sestier.

01.02.2016 22:00
debata (18)

Niektoré zdravotnícke zariadenia museli obmedziť naplánované zákroky, niektoré nemocnice museli zredukovať niektoré svoje oddelenia. Na pomoc povolali aj armádu. Vo fakultnej nemocnici v Prešove podľa vyjadrenia tamojšieho vedenia zostalo plne funkčných 60 percent oddelení.

Protiútok ministra Čisláka v podobe trestného oznámenia za údajné šírenie poplašnej správy čímsi zaváňa.

Áno, z celkového počtu 13-tisíc sestier na Slovensku ich odišlo naozaj len málo a ani tá ďalšia stovka, ktorá sa k nim zrejme pridá po uplynutí tohto mesiaca, tento pomer radikálne nezmení. Znamená to však, že sa nič nedeje? Že pacienti nemajú čo riešiť, že nemocnice fungujú a ide sa ďalej?

Naozaj nevieme, či dnešný stav (nezabúdajme pritom, že po dnešnom príde ešte zajtrajší, pozajtrajší, a tak ďalej) oprávňuje šéfku sesterských odborov hovoriť, že je ohrozená zdravotná starostlivosť pre milión ľudí v Prešovskom, Žilinskom a Trnavskom kraji. Vieme však, že pre mnoho ľudí žijúcich v uvedených krajoch (zvlášť Prešov a Žilina – opäť tá Žilina, kde bolo v nedávnej minulosti už toľko problémov) je už dnes situácia prinajmenšom nepríjemná a nepohodlná.

Navyše by bolo ešte veľmi predčasné tvrdiť, že táto situácia nemôže napokon byť aj zdravie ohrozujúca – kto vám to dnes, pri odkladaných operáciách a presunoch pacientov z nemocníc do nemocníc, zaručí? A kto vám zaručí, že nedostatok sestier v niektorých nemocniciach neovplyvní výsledky práce týchto nemocníc, keď existuje more štatistík napovedajúcich súvislosť medzi množstvom, skúsenosťami a kvalifikáciou sestier a napríklad výskytom pooperačných či iných komplikácií? Narýchlo sa prijmú stovky nových sestier a situácia bude „zachránená“?

Nech je to tak či onak, protiútok ministra Čisláka v podobe trestného oznámenia za údajné šírenie poplašnej správy čímsi zaváňa. V lepšom prípade odvádzaním pozornosti, v horšom prípade drzosťou. Tu predsa nejde o žiadne slovičkárenie, ale o zlyhávanie celého rezortu. Opakované, a preto aj čoraz horšie.

Naše zdravotníctvo nie je v dobrom stave. Môžeme sa do úmoru zabávať historkami o neochotných sestričkách či inom zdravotníckom personáli, individuálne (a individuálne vyberané) príklady však nikdy neprekryjú fakt, že zdravotnícky personál je dlhodobo podhodnotený a preťažený. Môžeme do sýtosti moralizovať na adresu jednotlivcov, nijako tým však neospravedlníme zlý a nedôstojný systém (ktorý génius napríklad dovolil, aby do nočnej služby z nedele na pondelok v Žiline nastúpili sestry vo výpovedi, ktorým sa úderom polnoci skončil pracovný pomer?!).

Čislák, ako najvyšší politický predstaviteľ rezortu, sa z vlastnej spoluzodpovednosti nevyvlečie ani podávaním trestných oznámení, ani tým, ako teraz zvládne či nezvládne krízový manažment niektorých dôležitých nemocníc s regionálnym dosahom. On sám bol pri tom, keď sa rozhodovalo, či bude vôbec nejaký krízový manažment potrebný, alebo nie. A nebol pri tom ako nezúčastnený pozorovateľ, ale ako aktívny hráč.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #ministerstvo zdravotníctva #nemocnice #zdravotné sestry #Viliam Čislák