Americké nožnice

Volebné zhromaždenia v Iowe, ktoré odštartovali primárky pred americkými prezidentskými voľbami, ukázali, ako pokračuje vzbura amerických voličov proti straníckym establišmentom na demokratickej i republikánskej strane.

02.02.2016 22:00
debata

Ak sa táto vzbura neprejaví už v tom, kto zasadne v Bielom dome v januári 2017, prejaví sa neskôr, no o to silnejšie.

Štáb Hillary Clintonovej sa ponáhľal ohlásiť svoje víťazstvo ešte v čase, keď nekompletné výsledky avizovali čistú remízu medzi ňou a nezávislým senátorom Bernie Sandersom. Samozrejme, išlo najmä o boj o ranné titulky médií, lenže aj o priznanie nervozity.

Možnosť bojovať o Biely dom Clintonovej už raz unikla, keď jej kandidatúru vyfúkol dynamickejší Barack Obama. Tentoraz by jej kandidatúru, poistenú priazňou veľkých sponzorov i straníckych štruktúr, uchmatol politický veterán, navyše z prostredia celkom mimo Demokratickej strany. A výsledky z Iowy ukazujú ešte čosi: kým Clintonová zaujala iba 14 percent voličov v kategórii od 17 do 29 rokov, „starec“ Sanders ich mal na svojej strane až 84 percent. Zdá sa, že Clintonová nedokáže vzbudiť entuziazmus ani vtedy, keď má proti sebe o politickú generáciu staršieho protikandidáta. Jej pondelkové „víťazstvo“ o desatinky percenta ešte nič neznamená.

Nožnice medzi oficiálnou politikou a predstavami voličov na oboch stranách sa roztvárajú.

V poslednej debate uchádzačov o republikánsku kandidatúru sa texaský senátor Ted Cruz konečne odhodlal obuť sa do Donalda Trumpa po dlhých mesiacoch, počas ktorých sa tváril len ako jeho miernejší klon. Jeho reč o New Yorku ako liberálnej bašte, z ktorej nemôže vzísť poriadny konzervatívec, dopadla najprv žalostne. Trump totiž kontroval osvedčenou patriotickou kartou 11. septembrom a televízne kamery už len zachytili Cruza, ako s kyslým úsmevom tlieska svojej vlastnej porážke – čo iné mu pred republikánskym publikom zostávalo?

Lenže republikánske volebné zhromaždenia v Iowe, ktoré mu dali jasne prednosť pred Trumpom, túto epizódku z kampane postavili do nového svetla. Miláčik Tea Party Cruz nie je v očiach svojich straníckych štruktúr oveľa obľúbenejší ako za pohromu považovaný Trump. Na rozdiel od neho je však prijateľnejší pre kresťanskú pravicu, ktorá tvorí, nielen v Iowe, čoraz silnejšiu základňu republikánskych voličov. Títo voliči Cruzovej reči o „Trumpovom“ New Yorku porozumeli dobre: oni si tiež myslia, že Trump je málo konzervatívny.

Tí demokrati, ktorí sú sklamaní Obamovou nedôslednosťou, nachádzajú nádej v kandidátovi, ktorý o sebe hovorí ako o socialistovi a ktorý nemá dôvod byť taký zaviazaný sponzorom z bánk a veľkého biznisu ako stranícka kandidátka. Na druhej strane spektra mnohí volia buď neriadenú strelu Trumpa, alebo hľadajú niekoho, kto by stelesňoval nielen vzburu proti establišmentu (Jeb Bush nadopovaný straníckymi sponzormi totálne pohorel), ale aj konzervatívne, rozumej predovšetkým náboženské, ideologické postoje.

Na veľké prognózy je ešte priskoro. Nožnice medzi oficiálnou politikou a predstavami voličov na oboch stranách sa však roztvárajú. Práve tak ako nožnice medzi oboma ideologickými protipólmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #demokrati #republikáni #vzbura #americké prezidentské voľby #Iowa